Армията на красотата

Виж Галерията 33 Снимки

Поканата за Dolce & Gabbana Spring Summer 2019 Men’s Fashion Show пристигна под формата на късометражен филм, който в две минути събра цялото наследство и идеология на Domenico Dolce и Stefano Gabbana – „DNA Evolution”.

Абсолютното противопоставяне на две реалности, които съжителстват в един свят. Слабостите, страстите, убежденията и низостите на човечеството, събрани в няколко кадъра, пречупени през призмата на модата. Точно с този филм, в Metropol, дуото даде началото на своята Spring Summer 2019 Men колекция. Фокусът на мъжката линия бе насочен към непрекъснатостта и дълголетието. Марката „Dolce & Gabbana” е семейство, красота, любов, традиция, преданост, иновации и цяло едно хилядолетие. В клипа се очертават контрастите, които определят модната къща и върху които тя е изградила своите основи – религия срещу суеверие, сакрално срещу профанно, еротично срещу католическо, крал срещу обикновен човек, пастата срещу домата – метафора, олицетворяваща лакомията срещу необходимия минимум от здравословна храна.

По-късно, в самото ревю, на една релса се поставят супер моделите срещу casual хората и медийните звезди. Шоуто откри младият, красив и светъл Cameron Dallas и го закри умопомрачителната черна кралица на подиума – Naomi Campbell. „Искахме да помислим за всички поколения. Не само за нашето или за хилядолетното.”, обясниха в e-mail след шоуто дизайнерите. „Модата е тази благословия, която говори на всички без ограничения за раса, етнос или възраст. А ние двамата имаме късмета да можем да изразяваме себе си по различни начини, поставяйки на подиума професионални модели, по-възрастни жени или личности, които изобщо не са модели.”

cats21

Ако Domenico и Stefano биват обвинени за това, че се фокусират прекалено много към поколението на изминалото хилядолетие, което вече е изпреварило настоящето ревю с няколко сезона или години, то нека напомним, че това е империя, която ‘изблъсква’ напред това, което някога е било значимо и му придава същия този смисъл, който е носил преди, но със заслепяващ нов блясък.

cats33

Тези двамата НЕ могат да бъдат затворени в кутия и вградени в рамки. Те винаги ще правят каквото и когато си поискат. И понякога ще ‘хвърлят’ Monica Bellucci в ревюто си, ей така, за разкош и за да повдигнат нивото на класата с поне 10 пункта – просто защото го могат. Тя е най-съвършеният човек, носил някога техните дрехи. И, ако смятате, че двамата мъже няма с какво да ви изненадат и в се струват леко предсказуеми, това е така, защото в десетилетията назад са създали най-разпознаваемите кодове за непрекъснатост.

cats20

В събота следобед те бяха изразени в бароковите дизайни, позлатените кройки, аристократичната пищност и street облеклото, които обхващаха всички противоположности, заложени в тяхната ДНК. Характерни за тях са преувеличените действия и лесната интерпретация на детайла, която създава драматичен ефект, напрежение и великолепие. Барокът е призван да прославя и пропагандира могъществото на властта, на аристокрацията, на църквата, но заедно с това и да изразява прогресивните за своето време идеи: за сложността на мирозданието, за безграничността и многообразието на света, за неговата изменчивост, което описва до съвършенство идеологията на това непрехедно могъщо дизайнерско дуо.

cats35
Независимо дали сте двайсет и няколко годишен младеж, забързано обикалящ Милано в развлечени панталони и Super King маратонките или засукан пенсионер в шикозен костюм, който пие шприц на брега на Amalfi, посланието на Dolce & Gabbana е богато, преизобилно и многопластово.

139_jpg_8572_north_1382x_black