Българските успехи зад граница!

Напоследък сме настроени все по-патриотично, благодарение на успехите на българските таланти по света. За съжаление за някои от родните си отличници дори не научаваме, което си е пълна срамота. Съвсем случайно разбрахме за постижението на една млада българска дизайнерка, участвала в един съвсем не случаен конкурс!

Става дума за Mittelmoda Fashion Award – международен моден конкурс за млади таланти, който се организира от Търговския панаир в Гориция, Италия.

Българката Деси Горанова достигна финала на 19-тото издание на прословутото модно шоу, заедно със 17 участници от цял свят. Тя е от София, но е завършила дизайн в Италия в Accademia di Belle Arti Lorenzo da Viterbo и ни накара за пореден път да се гордеем, че сме българи.

Конкурсът Mittelmoda е създаден през 1993 г. и си е изградил партньорства с над 600 училища, от 66 страни по цял свят. Младите студенти показват докъде се простират вдъхновението и уменията им при създаването на дизайнерски творения. Много от участвалите в това издание после си намират работа в модните къщи на най-големите в бранша. Журито е съставено от видни имена в модния свят като: Matteo Marzotto, Sergio Ciucci, Elio Fiorucci и др. Тази година събитието беше отразено дори от италианския Vogue, където разбира се участваше и името на нашето момиче!

Свързахме се с Деси и тя сподели специално за eMODNO, че е много щастлива от участието си в конкурса и проучва още подобни мероприятия, в които може да участва. В момента е започнала разработването на нова мини колекция, с която се надява да се изяви в някой друг конкурс в близко бъдеще.

Ние й желаем много бъдещи успехи и дано все по-често чуваме за българи, които жънат постижения по света!

Вижте моделите на Деси Горанова:

Победителка в тазгодишното издание стана Gea Antonini от Accademia Costume e Moda, Италия:

Снимки: Fabio Tortul

Автор: Делица Цонева