Млада българска дизайнерка на Седмицата на модата в Гърция

1_Dilyana Mateeva_AXDW

Младата дизайнерка е първият български участник на Athens Xclusive Designers Week и показа колекция на една сцена със Зухаир Мурад

Диляна Матеева и нейният моден бранд Art.Look представиха колекция Fashion Melody в Атина по време на Athens Xclusive Designers Week – AXDW. Талантливата млада дизайнерка реализира първото българско участие на официалната международна седмица на модата в Гърция. Тя се състоя от 31 октомври до 4 ноември 2018 г., като Диляна Матеева присъства на голяма част от ревютата, включително и това на големия ливански дизайнер – Зухаир Мурад. Досега AXDW има общо 24 издания (по две годишно), а на сцената й са представяли колекции прочути в целия свят дизайнери и модни къщи като Вивиън Уестууд, Емануел Унгаро, Ескада, Крициа, Кашарел, ГиЛарош, Марите и ФрансоаЖирбо и други.

7_Dilyana Mateeva_AXDW


Дебютната за международната сцена колекция на Диляна Матеева –Fashion Melody есен-зима 2018/2019 –съчетава практичност и елегантност с бунтарство и непреклонност. Тя е вдъхновена от женствената елегантност в рока и по-конкретно от лирическите героини в рок песните от края 80-те и началото на 90-те години на XX век.

13_Dilyana Mateeva_AXDW


За колекцията са характерни изчистените силуети и женствената линия на дрехите, както и авторските ръчно направени картини в стил попарт.

10_Dilyana Mateeva_AXDW


Рисунките на женски лица са ключови за част от дрехите и в дизайна на шаловете от креп коприна, които са водещ аксесоар заедно с дизайнерските шапки. Провокативната и смела комбинация на материи, като съчетаването на кашмир и кристална коприна, е силен акцент в колекцията.

5_Dilyana Mateeva_AXDW


Диляна Матеева залага също на кадифе, еко кожа, вълна и габардин. Най-новите предложения в колекцията на дизайнерката са две рокли, изработени от златиста креп коприна и черна кристална коприна. Златистата коприна нежно се слива с кожата, елегантно следва извивките на тялото и създава илюзия за голота.Черната кристална коприна нежно прозира и подчертава златистия креп.

6_Dilyana Mateeva_AXDW


Световно известният фотограф Оми Чоудури (Omi Chowdhury), отговорен редактор на Deux Magazine Parisи „Конде Наст“ (Conde’ Nast), с който Диляна Матеева е работила във фотосесия за сп. „Вог“ (Италия), е бил сред гостите на AXDW. Ето какво споделя той:

„Брандът на Диляна Матеева Art.Look e това, към което всеки български дизайнер трябва да се стреми. Глобален, с остър фокус върху материите и детайлната изработка. Това, с което Art.Look се отличава е не само дизайнът (въпреки,че е много добър), но и способността на Диляна да превърне своята идея в завършено цяло, където дизайнът и изкуството се допълват.“

11_Dilyana Mateeva_AXDW


Aктуалните тенденции от последното издание на събитието Диляна Матеева обобщава така:

„Направи ми впечатление, че в Гърция най-много държат на качеството на платовете и не залагат толкова на ръчната изработка. Тенденциите, които повечето дизайнери показаха по време на AXDW са доста провокативни и бляскави. Те залагат на прозрачни материи като тюл и шифон, а също така много силен акцент е дантелата. Друга често използвана материя е кадифето. В повечето дизайнерски облекла присъстваха много пайети и мъниста, в някои дори скриващи текстила. Бяха показани и колекции, изцяло базирани на принтове, както и такива с по-осезаема сценична насоченост.“

2_Dilyana Mateeva_AXDW


Относно колекцията на Зухаир Мурад, Диляна Матеева споделя, че той не е изневерил на себе си и стила си, като е показал „изключително интригуваща и балансирана колекция, която излъчва лекота, женственост и финес“. Дизайнерът е заложил на нежните, ефирни платове и елегантните воали от шифон, като също се е спрял на дантела, принтове, пайети и мъниста, но в доста по-умерена стилистика.

8_Dilyana Mateeva_AXDW