5 причини да пиете портокалов сок

Прясно изцеденият портокалов сок е превъзходна напитка, с която е добре да започвате деня си. Той съдържа огромни количества витамин С, антиоксиданти, противодействащи на свободните радикали. Той доставя на организма още завидни количества калий, фолати, витамин А, витамин В6, магнезий, калций. Портокалите са богати и на фибри, които допълват полезното действие на този сок.

9 причини да пиете пресен портокалов сок

Стимулира имунитета
Една чаша сок от портокал, изстискан на момента, съдържа завидно количество витамин С. Той подобрява работата на имунната система и помага на тялото да се бори с инфекции и възпаления. Витамин С допринася и за здрави кости, сухожилия, хрущяли и зъби.

Потиска възпалението
Антиоксидантите в портокаловия сок имат мощни противовъзпалителни свойства, които помагат за потискането на локални възпаления в тялото. Те предотвратяват оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Този процес помага за по-бързото възстановяване и оздравяване. Антиоксидантите помагат и в превенцията на инфаркти и инсулти.

Контролира кръвното налягане
Един от флавоноидите в портокаловия сок – хесперидин, помага за понижаване на кръвното налягане и овладяване на хипертонични кризи. В дългосрочен план консумацията на пресен портокалов сок всеки ден допринася за контрола на кръвното налягане и недопускането на резки повишавания в стойностите му.


Потиска образуването и растежа на ракови клетки
Ако пиете портокалов сок всеки ден имате по-добри шансове тялото ви да се справи с потенциална туморна заплаха. Голямото количество антиоксиданти ще се погрижи организмът да се пребори със злокачествените изменения в клетките.

Подобрява здравето на сърцето
Портокаловият сок има директни ползи и за сърцето. Хесперидинът намалява не само кръвното налягане и холестерола. В комбинация с калия в сока от портокали той насърчава функциите на сърдечния мускул.

В портокаловия сок се съдържат каротиноиди в завидни количества. Те подобряват здравето на очите и предпазват от развитие на дегенеративни заболявания.