Манежът на мечтите – Dior houte couture 2019

„До утре, до утре, до утре…
До утре вечер, в другия спектакъл…”


Така пее Васко Найденов в песента си „Клоунът”… С този напевен полутон се съсредоточаваме не в утрешната вечер, а само в една единствена – тази, в която бясната феминистка и креативен директор на Dior – нейно височество Мария Грация Кюри, разгърна новото си вдъхновение от старите архиви в цирка, а то беше впечатляващо. За това дефиле ще се говори още дълго и каквото и да се каже, все няма да е достатъчно.В градината на емблематичния Musée Rodin своето място намери цирково шапито, което под фантастичния си купол събра, освен зашеметяващия Lineup на креативната и истински циркови акробати от известната лондонска трупа Mimbre.
По манежа се разходиха претворени живи образи от фотографиите на Ричард Аведън, Жан Кокто, творбите на Пикасо, Синди Шерман, както и моделите на знаменития Жерар Викер, ушил костюмите за „Moulin Rouge”.Редом с тях, своето място пред очите на прехласналата се вече публика, дефилираха и изящните пастелни и черно-бели ансамбли, богати бродерии и апликации, всички претворени на ръка, ефирни и полупрозрачни материи и блестящи елементи, задължителният цирков елемент – снежно бялото жабо, правите и строги панталони и тесни обувки с цветни върхове.
Гримът беше онзи елемент, който постави драматичната удивителната в края на изречението – изразителни бели лица и подсилен черен молив в стил Арлекино. Черни мрежести воали, опънати по целите лица на манекените, покриваха разтеклите се катранени сълзи.
„Циркът е представен като място на вдъхновение, където клоунът със своята андрогиност и асексулност се превръща в израз на възможното равенство – там, където красотата, произходът, полът и възрастта вече нямат значение, а единственото важно нещо са уменията и смелостта.”
Всеки един от тоалетите е вдъхновен от отделен елемент в облеклото на цирковата трупа – костюмите на акробатите или облеклото на мимовете.
Темата на колекцията не е чужда за френската модна къща, защото не за първи път Dior се среща с цирка и не за първи път съвместната им работа остава публиката с отворена уста.Срещата на Dovima със слоновете във вечерна рокля на Dior, осатва в истоията като ендна от най-прославените фотографии на Аведън, заснета в Cirque d’Hiver през 1955.В целия Lineup можете да намерите красиви и изящни вечерни рокли, някои от които, убедени сме, ще бъдат забелязани да се разхождат по червения килим. Но също така ще се натъкнете на вибрантни, интересни и бляскави аутфити, които притежават ценното качество на носивността.
Редактор: Марина Делева