Как да превърнем терасата си в най – красивото кътче у дома

Vertical Roman shades & partial patio cover

Терасите са често пренебрегвани, когато става дума за дизайн и декорация. Макар и да са част от дома, те все пак остават в страни от прожекторите. Рядко разкриваме потенциала на терасата и я използваме предимно като място за простиране и за складиране на ненужни вещи, които все още не сме прежалили и не искаме да изхвърлим. Но терасата е много повече и с малко усилия тя може да се превърне в малък и уютен кът.

21 Beautiful Terrace Design Ideas

Почистване

Премахнете всичко ненужно, което е складирано на терасата. Едва ли се нуждаете от всички вещи натрупани там от години. Бъдете безкомпромисни и се отървете от всичко, което не ползвате. След разчистването ще се изненадате колко голяма е всъщност терасата ви.

Освежаване

Следващата стъпка е освежаване. Подложена целогодишно на външни влияния, терасата се цапа, избелява, лющи се и в резултат изглежда неподдържана. За да ви я приятно да стоите там се налага да вземете мерки (които ще се наложи да повтаряте регулярно – веднъж на 1-2 години). Бихте могли да пребоядисате в свеж и светъл цвят като жълто, бежово или светло розово. Другият вариант е да поставите пълзящи растения край стените, за да си създадете усещането,че сте сред природата (единственият минус е, че ще се наложи да изчакате растенията да пораснат),освен ако не сложите декоративни.  Ако терасата ви е в добро състояние, понякога дори и по-щателно почистване може да свърши работа.

30 Incredible Rooftops You Should Be Lounging On Right Now

Мебели

Основните мебели, които са ви нужни са масичка, столове или пейка и евентуално шкаф. Бихте могли да разчупите стандартите с шезлонг или хамак, но само ако имате място. Видът на мебелите зависи от това с какво пространство разполагате, дали живеете в район с много прах и, разбира се, от това какви са личните ви предпочитания.

Някои хора избират мека мебел типична за интериора. Тя безспорно е удобна, но от друга страна се замърсява лесно. Много по-практично е да изберете мебели, които са подходящи за употреба на открито. Голямо изобилие от различни като материал, вид, форма и цвят мебели ще откриете в секция ‚градински мебели‘ на големи вериги магазини за дома.

Will need to go searching for this #lifestylelounge

Декорация

Тук възможностите са безкрайни. Абсолютно задължително, обаче, е да поставите някакви живи растения на терасата – какъв оазис би бил това ако няма живот?! Нашето предложение е да заложите на различни по големина и вид растения в различни по големина и вид саксии, които да скупчите в единия край или да разпределите симетрично.

След което помислете за осветлението. Макар и повечето тераси да си имат отделна лампа, няма ли да е по-добре да създадете по-романтична атмосфера със свещи? Меката им светлина ще ви въздейства успокояващо. А най-хубавото нещо е, че ще поставите свещите във фенери, които допълнително ще обогатят декорацията на вашата тераса (не само вечер, но и през деня).

SCULPTURAL ROOFTOP + GARDEN | dSpace Studio | Archinect

Изберете малък килим, пътека или черга за пода или пък разпръснете възглавнички – текстилът моментално създава усещане за уют.

След като направите тези стъпки, вие ще имате една от най – красивите тераси. Терасата, която ще сътворите ще ви доставя добри и положителни емоции, когато сте на нея.