Красотата на ‘разкрасителния сън’

Когато става дума за вашата рутинна красота, сънят може да е най-близкото нещо до извора на младостта. Вашето тяло се регенерира и възстановява, докато си дремвате, а това води до дълъг списък от ползи за вашия външен вид. Ключът е да се получи достатъчно количество минути в състояние на пълен покой и сън – от 7 до 9 качествени часа всяка нощ.Ако получавате по-малко от 6 часа сън на нощ, това със сигурност ще повлияе на външния ви вид. Започнете да получавате допълнително от 1 до 3 часа от Zzz и можете да видите подобрението само за ден. Продължавайте по този начин и в рамките на от 2 до 3 седмици хората ще забележат, че спането ви се е подобрило, по начина, по който изглеждате.Ползите от разкрасителния сън са твърде много, за да го подценявате – като нещо рутинно, а не като нещо, за което трябва да полагате грижи. Те не са никак малко, но пък са лесни и носят благодат, както за физическото, така и за менталното и емоционално здраве. Добрата подготовка преди лягане може да ви накара да преживеете магични 7-8 часа, след които сами няма да повярвате какво се е случило с вашето тяло и лице.Ето няколко от ползите на „разкрасителния сън”.

1. Значително намаляване на бръчките.

Докато спим, тялото си почива. Да, но не изцяло и не през цялото време. Мозъкът ни никога не спира да функционира. Най-качествените регенериращи процеси в човешкото тяло се случват точно по време на сън. Тогава отслабваме, разкрасяваме се, възстановяваме се и се лекуваме. Бръчките намаляват благодарение на разкрасителната дрямка, защото точно през онези скъпоценни 7-8 часа от тъмната част на денонощието кожата създава нов колаген, който я прави по-плътна и по-малко сбръчкана, което от своя страна предотвратява увисването.
Ако спите само по пет часа на нощ, може да се стигне до появата на до два пъти повече фини линии върху лицето.


2. Бляскав тен.

Вашето тяло увеличава притока на кръв към кожата, докато спите, което означава, че се събуждате със здрав блясък. Намалете съня си и вашият тен може да изглежда мрачен, пепеляв или безжизнен. Лишаването от сън причинява намаляване на притока на кръв към кожата на лицето. Тя става свъсена и губи руменината си. Повече сън, по-чиста кожа. Липсата на сън може да доведе до стрес, който причинява пъпки и черни точки дори при възрастни.


3. Бляскави и ярки очи без торбички.

Вероятно сте имали тъмни кръгове или торбички под очите си след една нощ на твърде малко Zzz. Подпухналите очи са едно от първите неща, които виждаме, когато не спим, както и колкото трябва. Получете достатъчното количество сън и ще имате по-малко подпухналост под очите и красив, буден и свеж поглед.

Останете добре хидратирани и повдигнете главата си с допълнителна възглавница през нощта. Това също може да помогне за намаляване на подуването.Друг вариант е да сложите студена кърпа на мястото за минута-две сутрин.
За да прикриете тъмните кръгове нанесете лек слой крем за очи, като основа, а след това смесете по малко от два различни коректори с нюанси по-светли от цвета на кожата ви.
Изобилие от почивка може също да минимизира тъмните кръгове. Когато кръвта не тече добре – това се случва, когато сте заспали – тя може да се събере под очите и да стане видима, тъй като кожата там е толкова тънка. Оцветяването под очите може да бъде причинено от гени, възраст или повишен меланин (кафявият пигмент в кожата, който е причината за бронзовите загари през лятото). Ако случаят е такъв, лишаването от сън може да влоши значително нещата.


4. По-здрава и по-плътна коса.

Загубата на коса, накъсване, разрушаване на структурата и дори растежът могат да бъдат повлияни от липсата на сън. Косъмните фоликули получават хранителни вещества, витамини и минерали от кръвния поток. Тъй като притокът на кръв намалява, когато не спите, косата получава по-малко храна, отслабва и среща трудности при растежа. Липсата на Zzz може да доведе до повече стрес. А той причинява увеличаване на хормона кортизол, което може да доведе до загуба на коса.5. По-щастлив и по-здравословен външен вид.

Ако не успеете да спите необходимото време, това може да доведе до увисване на ъглите на устата ви и да ви накара да изглеждате по-тъжни, отколкото след добра нощна почивка. Когато сте уморени, изражението на лицето ви се променя по едва доловим и фин начин. Склонни сте да се бръчкате и да се мръщите повече.Когато хората казват: „Изглеждате уморени”, това може да се дължи точно на тези физиомимични експресии. Червени, подути очи, тъмни кръгове, увиснали клепачи и по-светла кожа също могат да сигнализират на другите, че сте изтощени.

Хората, които не получават достатъчно почивка се възприемат като болнави, посърнали и нещастни.


6. Кожата работи по-добре.

Кожата ви може да се фокусира върху себе си, тъй като не й се налага да се защитава от слънцето и свободните радикали (вредни молекули от околната среда). Кръвният поток също е по-последователен и съсредоточен и това помага на кожата ви да се възползва от възстановителните съставки във вашите козметични продукти. Кожата използва часовете за сън, за да се възстанови от дневните щети. Когато се наспите качествено, има шанс тя да се подобри. Ето защо се събуждате свежи и розови.


Също така тя губи повече вода, докато спите, отколкото през деня. Затова е важно нанасянето на хидратиращи продукти преди лягане и пиенето на много вода през деня, за да помогнете на тена си да се хидратира през нощта.
Ако се събудите със зачервена кожа, нанесете цветна основа. Смесете я с полупрозрачен прах или онези зелено оцветени палитри, защото те са създадени точно, за да балансират зачервяването.


7. Пропуснете солта.

Ако сте от онези птици, които стават посред нощ, за да си похапват, насочете се към плод или нещо, което не съдържа сол, защото тя може да предизвика подпухналост на лицето ви на сутринта. Това е така, защото (на всички ни е известно) солта задържа водата в организма.


8. Пийте повече вода преди лягане и през нощта.

Всеки се буди жаден нощем, но някои правят грешката и пият газирани сокове или т. нар. натурални, които са пълни с вредни ингрдиенти. Вечерта също избягвайте виното или друг вид алкохол, колкото и лек да е той, защото на сутринта ще станете свидетели на огромни и видими пори по лицето си. А сутрин използвайте тонер, който съдържа цинков сулфат или алуминий, които правят порите по-малки.


Спете по гръб, за да избегнете кръвонасядането по лицето и смачкване на кожата по него.

9. Погрижете се за цялото тяло.

Към разкрасителния режим на сън се прибавят и грижите за тялото, ръцете и краката ви. Нанасяйте хидратиращи продукти, които точно през онези 8 часа имат възможността с лекота да проникнат през порите и да си свършат качествено работата. Не ги подценявайте!


Редактор: Марина Делева