Фотограф на Vogue впечатлен от БГ дизайнерка

Оми Чоудури засне артистична фотосесия за Art.Look с прима балерината
Катерина ПетроваПремиерната колекция Fashion Melody на талантливата млада дизайнерка Диляна Матеева впечатли световноизвестния фотограф на „Вог“ – Оми Чоудури. Той засне артистична фотосесия с прима балерината Катерина Петрова, която танцува и позира изящно, облечена с аутфити от колекцията. Кадрите са направени специално за Deux Magazine с отговорен редактор – Оми Чоудури, което публикува статия, озаглавена „Издигането с Art.Look”.Диляна Матеева и Оми Чоудури се запознават по време на Sofia Fashion Week, когато той е впечатлен от аутфита, с който тя е облечена – част от дипломната й колекция в Националната художествена академия.Следва професионално сътрудничество, като той я кани да бъде негов асистент за две фотосесии.

„Още докато работех по колекцията Fashion Melody споделих идеите си с Оми и скоро след това той се свърза с мен с предложението да направи фотосесия на избрани аутфити от нея за списание Deux Magazine. Той хареса материите, които съм избрала, цветовете им, отблясъците, които част от тях имат, а някои от аутфитите дори сравни със стилистиката на Валентино.“

Колекцията на модния бранд Art.Look е вдъхновена от женствената елегантност в рока и по-конкретно от лирическите героини в рок песните от края 80-те и началото на 90-те години на XX век.Контрастът между изоставената, рушаща се сграда, избрана за фон на снимките и красотата, уловена в кадрите, е израз на вътрешната борба на лирическите героини, описана в много от рок баладите. Самата дизайнерка споделя, че асоциира разрухата на мястото с душевната разруха, а танцът на Катерина, за нея е символ на прераждането на душата в нещо красиво.По време на снимките прима балерината танцува, избягвайки клишираните пози на моделите. Това е от голямо значение за Диляна Матеева, която вижда всяка снимка през погледа и на художник – като картина. За нея фотоапаратът на Оми Чоудури е неговата четка, с която той разказва истории и разкрива настроения.
Ръчно направените картини и рисунки в стил поп арт са уникални в дизайнерските творения на Диляна Матеева.Със своя художнически талант и опит, тя изобразява върху материите женски лица и рисува перото като символ на творчеството в музиката. Изчистените силуети и женствената линия на дрехите са съчетани със специфични елементи в кройките и интересни съчетания на цветове. Акцент в колекцията са също дизайнерските шапки, сред които има и черно бомбе, вдъхновено от соло китариста на Guns N’ Roses – Слаш.Различни аутфити от колекция Fashion Melody бяха последователно представени по време на три престижни събития – седмицата на модата в София (Sofia Fashion Week AW 2018) през месец септември; международната седмица на модата в Атина (Athens Xclusive Designers Week) през ноември и за последно преди Коледа по време на ревю-спектакъла на Академията за мода по повод годишните награди „БГ модна икона 2018“, където Диляна Матеева участва по специална покана на проф. Любомир Стойков.Снимки: Колекция Fashion Melody с дизайнер Диляна Матеева.
Фото: Оми Чоудури