Академията за мода обяви наградените за 2013 година

На пресконференция на 3 април в столичния клуб Sin City проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, обяви имената на носителите на приза “Златна игла 2013”. София Борисова взе награди в категориите “Дизайнер на годината” и “Модна къща на годината” – Romantika Fashion.  Моден фотограф на годината стана Костадин Кръстев-Коко, най-добър млад дизайнер – Николай Божилов, а с отличие за принос към българската мода се сдоби Стилист Капанов

На пресконференцията проф. Любомир Стойков сподели, че връчването на отличието „Златна игла” след пет години прекъсване е знак за възкръсването на българската мода и стил, а наградата е стимул за българските дизайнери и модни творци. На събитието присъстваха и носителите на Златна игла 2013 Стилист Капанов и Николай Божилов. Специален гост беше и трикратната носителка на „Златна игла” през годините – Жана Жекова.

За големите призове гласува жури от 30-те най-добри лайфстайл журналисти от печатните и електронни медии у нас. Гала-спектакълът по награждаването ще се състои на 10 април от 19.00 часа в столичния клуб Sin City.

На ревю по време на пресконференцията  бяха представени избрани модели от колекциите на  победителите, както и на модните къщи и дизайнери, които ще бъдат гости на гала-спектакъла. Стилист Капанов демонстрира напълно импровизирано официална прическа на една от манекенките.

Носител на Златна игла 2013 за “Принос към българската мода” стана Стилист Капанов, който е председател на “Национално сдружение на фризьорите в България”; президент на “Интеркоафюр – България” и “Интеркоафюр – Източна Европа” ; също така председател на Националната и Регионална занаятчийска камара и  издател на списание “Прическа и стил”.

На 10 април носителката на „Златна игла 2013” в категориите „Дизайнер на годината” и „Модна къща на годината” – София Борисова – ще покаже част от юбилейната си колекция Limited Edition, създадена по повод 20-годишнината на модна къща Romantika Fashion. Дизайнът на платовете на част от моделите в колекцията е запазена марка и дело на самата дизайнерка.

На гала-спектакъла носителят на приза „Най-добър млад дизайнер” – Николай Божилов – ще покаже колекцията си „1300+33”. В нея той прави паралел между кубизма от началото на двадесети век и минимализма в модата на 90-те години. Колецията е вдъхновена от монумента в стил кубизъм, край Шумен, който отбелязва 1300 г. от създаването на българската държава.

Носителят на Златна игла 2013 в категорията „Моден фотограф на годината” – Костадин Кръстев-Коко – е снимал голяма част от представителите на българския елит, както и фотосесии и корици за почти всички списания в България. Редица дизайнери също му се доверяват за фотосесиите на колекциите си.

За пе­ри­о­да на сво­е­то съ­щес­т­ву­ва­не “Злат­на­та иг­ла” се ут­вър­ди ка­то най-ав­то­ри­тет­на­та го­диш­на наг­ра­да за мо­да в Бъл­га­рия. По традиция статуетката “Златна игла”  е изработена от най-добрия български бижутер – Анжело Красини.

Освен носителите на приза „Златна игла 2013”, които ще представят свои модели на събитието, гости на ревю-спектакъла ще бъдат известни модни къщи за дамско и мъжко облекло. Вижте повече информация за тях ТУК.

Академията за мода е основана през 1994 година в Париж. Нейни създатели са проф. Любомир Стойков, председател и Донка Ганева – почетен председател. В създаването участва и Давид Пизанти, президент на Френската федерация на производителите на готово дамско облекло и директор на Дамския салон на „Прет-а-порте Париж”. На практика Академията за мода е неформално общество за стил и естетика, в което членуват най-авторитетни български лайфстайл журналисти. През годините те определят чрез гласуване най-успешните модни творци за съответната година.