Обявиха носителите на наградите “БГ модна икона 2022”

Тазгодишните носители на приза „БГ модна икона 2022“ са Мария Бакалова, Миро, Михаела Филева, Георги Любенов, Десислава Стоянова и Елена Караколева.

За поредна година бяха връчени Годишните награди на Академията за мода за стил и успех „БГ модна икона 2022”. Тазгодишните носители на наградата са Мария Бакалова в категория „Изкуство“, Миро в категория „Музика“, Михаела Филева в категория „Музика“, Георги Любенов в категория „Медии и журналистика“, Десислава Стоянова в категория „Телевизия“ и Елена Караколева в категория „Лайфстайл“. Номинациите по традиция са на най-изявените ни лайфстайл, модни и арт журналисти и редактори от водещите печатни и електронни медии. Според устава на Академията за мода, критериите известни български личности да получат статут на БГ модна икона, са качества и добродетели като изискан и модерен вкус и стил, високи професионални постижения, безупречна култура, морал и репутация.

Председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков, сподели веднага след приключването на церемонията:

„Годишните награди „БГ модна икона“ все повече се утвърждават като незаменим стимул за по-висока визуална култура, естетика на външността и поведението. Това отличие е възнаграждение за стремежа към висок стил и класа в общуването и публичната изява. Моите горещи адмирации за новите победители, които наистина олицетворяват единството и хармонията между вътрешната и външната красота, между стила и професионалните качества! Всеки път „БГ модна икона” отправя конкретно послание. Този път апелът е към цялото човечество: да се вразуми, да се смири, да спре безумната война, за да се възцарят мирът, любовта и красотата!“.

Мария Бакалова, която в момента е ангажирана със снимките за поредния филм в САЩ, ще получи своята награда допълнително – когато е на родна земя. Тя изпрати сптециално видео послание лично до проф. Любомир Стойков и Академията за мода, в което искрено и емоционално благодари за високото признание и посвещава наградата си на жените с най-голяма заслуга за стила ѝ – майка ѝ, и нейната личната стилистка Джесика Пастър. 

Ревю-спектакъла на Академията за мода непосредствено преди официалната церемония откри Албена Александрова – трикратна носителка на „Златна игла“. Аксел Харди, която също е носител на „Златна игла“ за „Модна иновация“, представи колекция Free Soul. Също така, за първи път в събитие на Академията за мода участва – с дебютна колекция, дизайнерката Лиа Каменова и нейния моден бранд Reflet. Дизайнерът на „Модна къща на 2021“ – Радостина Илиева, презентира официални и булчински облекла. Носителката на „Златна игла“ – Мира Бъчварова, презентира тоалета, който е направила специално за „БГ модна икона 2022“, чрез уникален пърформънс. Мария Радославова – дизайнер на Миа Ателие, представи аутфит, който имаше сет от харнес аксесоари,аксесоар за бедро в същия стил и чанта през рамо с наметнато сако. Дизайнерката Таня Ян показа колекция Woman Inspiration, която е вдъхновена от модерната и космополитна жена. 

Свои предложения, тематично подбрани за събитието, показаха и носители на приза „Златна игла” през годините. Диляна Матеева – най-добър млад дизайнер за 2020, представи рокля направена специално за ревю-спектакъла на БГ модна икона. Двукратната носителка на приза Теодора Спасова, презентира три тоалета от своята най-нова колекция „Оракулт“ – пролет-лято 2022, за първи път сега – по време на ревю-спектакъла. Ревю-спектакълът преди церемонията закри модният бранд „Блинк“ с дизайнер Радослава Лазарова – ексклузивно за „БГ модна икона 2022“, представи най-новата си колекция Obsession.

Лице на „БГ модна икона 2022“ беше българският топмодел Никол Предьова, която дефилира с рокля на модния бранд „Блинк“, а водеща – популярната певица и актриса Марина Кискинова, която сияеше в рокля на дизайнерката Радостина Илиева.