Близо 30 деца взеха участие в Детска работилничка по творческо писане

Като част от кампанията „Забавното лятно четене”, която се провежда за пета поредна година и има за цел насърчаване на четенето при децата, сайтът Az-deteto.bg организира и Детска работилничка за творческо писане „Писането като игра“, която се проведе на 29-ти август 2015 г. от 11 часа в книжарница „Сиела Books&Music“. Тя бе насочена към деца от 7 до 14 годишна възраст. В нея се включиха близо 30 дечица, които напълниха салона на книжарниата и създадоха приятна и уютна атмосфера.

Сред присъстващите имаше много специални гости, които разказаха повече за „Писането като игра”, каквато беше и основната тема. Първият гост беше Виктория Бисерова, директор на издателство „Ентусиаст”, която е и професионален читател. Тя разказа на децата как се прави една книга , кое е огромното семейство, което стои зад издаването й и пътят , който изминава до рафтовете на книжарниците. Голямото семейство се състои от автор, илюстратор, редактор и издател, които заедно създават и правят възможна самата книга.

Думата взе Петя Кокудева, детска писателка, която сподели, че за нея най-интересното е измислянето, създаването на книгата, в това се крия най-забавната част. Тя провокира децата по време на работилницата да фантазират, да измислят и да споделят. Писането като игра чрез нейните истории и думи беше показано на практика. Децата приеха всички предизвикателства с голям ентусиазъм и се включваха активно  в интерактивните игри.

Партньор във всички игри и измислянето на приказки беше и илюстраторът Яна Казакова, която помогна идеите да се визуализират на хартия. Тя разказа на децата как и лесно ли е да се рисуват илюстрации към книжките.

Децата, които се включиха в работилницата бяха много ентусиазирани и изпълнени с идеи. Родителите разбраха колко е важна креативността за развитието на децата, колко е важно да ги насърчават да се изразяват добре, за което им помага и големия набор от прочетени книги.

Работилницата завърши с голям успех и обещание за още вдъхновение и следващи такива събития, където децата да бъдат стимулирани не само да четът, но и да творят, създават и предават нататък техните емоции и идеи.

Финалът и всички победители за 2015 година в кампанията „Забавното лятно четене” ще бъдат обявени на 13 септември (неделя), от 12:00 ч. в книжен център GreenWich. Точно преди старта на учебната година, ще бъдат раздадени призове на най-активните малки читатели в следните категории – „Най-четящо дете“, „Най-четящо училище“, „Най-четящ град“, „Най-активен читател“ (за детето, прочело най-много книги от самото начало на проекта) и „Най-млад читател“ (за дете от 1 клас, което е прочело най-много книги от всички първокласници в цялата страна).

Кампанията се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела. Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015.

Кампанията „Забавното лятно четене” 2015 г. се подкрепя от медиините партньори: Bulgaria ON AIR, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Azcheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.