Бързата мода – феноменът на евтините и “тренди” облекла

Бързата мода си прилича с бързото хранене – продуктът води до пристрастяване, лесен е за употреба, евтин е за покупка и може да бъде намерен почти навсякъде.

Стане ли дума за външния ни вид, всеки от нас иска да изглежда безупречно, да демонстрира стил сред приятелите си и да изпъкне с добър вкус и разнообразен гардероб. Но в света на Balenciaga, Moschino, Chanel и Gucci, безупречният вид изисква голям бюджет, който не всеки може да си позволи.

Компании като Zara, Forever 21, Bershka и прочие се вписват идеално в матрицата на брандове, които произвеждат нискотарифни имитации на висшата мода, а ниските им средни цени са факторът, който води до редовното изчерпване на колекциите.

Но за да се случва всичко това толкова бързо и евтино, тези магазини се опитват да спестят от всичко възможно – от дизайна, шиенето, качеството, материите, включително и човешкия труд. Хората работят извънредни часове, трудят се максимално и то в много лоши условия, за изключително малко заплащане. Точно това е и най-лошата страна на бързата мода – злоупотребата с човешки труд. Тези марки шият дрехите си в страни, където трудът е по-евтин и където законите за безопастност и етичните закони за човешки права са по-слабо прилагани. Такива страни са Китай, Виетнам, Камбоджа, Бангладеш.

 Друга изключително тъжна страна на тези бързи тенденции, е замърсяването на околната среда. Например отглеждането на памука, с който се правят около 43% от дрехите, се свързва с използването на пестициди и с необходимостта от голям воден ресурс. За отглеждането на памук за направата на един чифт дънки са необходими 15 хиляди литра вода.

Повечето модни брандове все още не са взели присърце проблема с унищожаването на планетата зарaди производството на моделите им, защото това ще доведе до по-големи разходи. Но най-голямата промяна може да дойде от самите нас. Решението е лесно – по-малко и по-качествени дрехи, които да носим с години. Засега обаче светът предпочита да трупа нови придукти колко може по-бързо, на възможно най-ниска цена. Ако продуктът е евтин и отговаря на определено ниво на качество, то той ще се продава – докато потребителят не преосмисли приоритетите си и не се върне към метода на консумиране на по-качествена стока, в по-малки количества.