Бързо отслабване

Макар навън все още да е студено и някак настроението ни да не е много пролетно, не можем да не отчетем факта, че и месец март неусетно отмина, и лятото, и най-вече лятната отпуска, са все по-близо и по-близо!

DSC_9454 copy

Идва времето на леките дрехи, на роклите, полите и късите ръкави. Наближава и времето на плажната чанта, джапанките иии… негово величество – банския костюм!

res_f09f4aa380d4b6783d66d479c03e859d

Купи цял бански Clearwater с флорален десен Dorina

А готови ли сме за предизвикателството да се разходим уверено по плажа, да се насладим на топлия пясък под краката ни, летния морски бриз в косите ни и галещите слънчеви лъчи по кожата ни, без да се стесняваме от няколкото килограма, които ни останаха наследство още от коледните празници или пък от предстоящите великденски празници.

Добрата новина е, че все пак разполагаме с около 3 месеца да влезем в лятна форма!

Но, преди това! Нека развенчаем няколко мита за ефекта на диетите и бързото отслабване.

res_aeb34d48cb1242c265c9887b818ab009

Купи дълга плажна рокля

Живеем в свят, в който затлъстяването и наднорменото тегло се превръщат в “епидемия”. Особено застрашени сме хората в, така наречените, развити страни, в които хранително-вкусовата индустрия сякаш работи целенасочено и абсолютно умишлено да ни поставя нови и нови изпитания на волята с, изкушаващо вкусни, но изключително вредни храни, пред които ние, сякаш, имаме все по-малко сили да устоим. Забързани, стресирани, вечно закъсняващи, не само нямаме време да се храним здравословно, но и често посягаме към храните, които, с чиста съвест, можем да поставим в т. нар. “джънк” категория, които изобилстват от калории под формата на захар, транс и наситени мазнини, бързи въглехидрати, за сметка на тоталната липса на витамини, минерали, фибри и, като цяло, полезни за тялото ни нутриенти.

Резултатът:

Процентът на затлъстяване на населението прогресивно нараства! Същевременно, обаче, нараства и маниакалният стремеж към отслабване не само сред дамите, но все по-често и сред господата.
От една страна е желанието ни да бъдем слаби, от друга – реалността и все по-високият процент на хора с наднормено тегло, създадоха благоприятна среда за възникването на цяла индустрия, посветена на загубата на тегло. Диетолози и специалисти по хранене от цял свят непрестанно лансират нови и нови диети, коя от коя по-ефективни, коя от коя с все по-бърз и осезаем ефект, фармацевтичните компании ни обещават вълшебни хапчета за отслабване, козметичните фирми пък – чудодейни кремове за стягане, оформяне, топене на мазнини и целулит, спа центрове и козметични студия, на свой ред, предлагат отслабващи процедури без усилия, без диети и с мигновен ефект… и всичко това срещу прилични суми.

DSC_9288 copy
Аз не бих се предоверила на реклами и примамливи обещания. Винаги съветвам своите клиенти да се въоръжат с търпение и заедно да изберем постепенното, плавно и здравословно отслабване, което, не само ще съхрани нашето здраве, но и ще ни гарантира по-трайни резултати в дългосрочен план.

Всичко това звучи разумно и логично, но ние хората сме устроени така, че желаем всичко мигновено, не можем да проявим търпение и бихме искали мечтаните резултати тук и сега, веднага. Мисълта да полагаме усилия, за да отслабнем, евентуално, след няколко месеца с няколко килограма някак не ни звучи достатъчно мотивиращо и впускаме в спиралата на диетите за бързо отслабване.

Като разумни и отговорни хора, обаче, е важно да съзнаваме, че бързото отслабване, на първо място е нетрайно, почти винаги води след себе си не само нежелания йо-йо ефект, но и може да прични недохранване и развитие на липси и дефицити на жизненоважни хранителни вещества. Те, от своя страна, могатда прераснат не само в понижен имунитет, но и в редица здравословни проблеми като анемия, електролитен, хормонален дисбаланс и др. Ако сте с висок процент на наднормено тегло, отслабването е важно не само за начина, по който изглеждате, но и за вашето здраве. Твърде бързото намаляване на теглото, обаче, може да доведе до различни здравословни проблеми.
Считаме, че отслабването е бързо, ако редуцираме теглото си с повече от един килограм на седмица. Згубата на 1 килограм може да се постигне, ако редуцираме калорийния си прием с поне 3 500 калории на седмица, което си е доста драстична диета и изисква доста сериозни ограничения и лишения.

DSC_9454 copy

Аз лично, в практиката си не работя с диети, а с цялостна промяна на начина на живот и хранене. Като започнем от любовта, прошката и безусловното приемане на Аз-а, включително и в неговото физическо измерение, и, разбира се, включим хранителния режим и двигателната активност.

Също така, не приемам гладуването за ефективен начин за редукция на теглото. Да, то може да ни помогне да прочистим тялото си, но не и да отслабнем. Най-често провеждано на вода или на течности – обикновено прясно изцедени сокове и чай, гладуването е свързано с рязката редукция на приемани калории, които, в общия случай, не надвишават 500. Тъй като тялото ни е поставено на абсолютен глад, неминуемо губим тегло, но дългосрочният ефект на тези драстични диети е доста съмнителен. Недохранването води до всички негативни ефекти от гладуването, като:

• Дехидратация
• Чупливост на ноктите
• Загуба на колаген и повяхване на кожата
• Поява на стрии
• Отпускане на кожата
• Проблеми със зъбите
• Остеопороза
• Проблеми с фертилността
• Главоболие
• Раздразнителност
• Отпадналост
• Световъртеж
• Констипация
• Нередовен менструален цикъл
• Косопад
• Мускулна загуба

DSC_9532 copy

Небалансираното хранене не осигурява всички необходими, на организма ни, хранителни вещества и, като цяло, вместо по-слаби, ставаме недохранени. Да не подценяваме и факта, че при този тип гладуване се ограничава приема на фибри, което забавя перисталтиката на червата и води до храносмилателни проблеми в дългосрочен план.
Освен неефективни, бързите диети застрашават сериозно нашето здраве!
Ако искаме да взлезем във форма за лятото, все още имаме време! Нека го направим разумно, като подобрим начина си на хранене и повишим физическата си активност!
Само така можем да постигнем трайни резултати и да съхраним здравето си и младежката си визия!
Конкретни препоръки очаквайте в следващия материал!

Yana Danailova/Яна Данаилова