Валентино: Майстор на висшата мода

Най-добрите творения висша мода на Валентино ще бъдат показани в нова ретроспективна изложба, наречена “Валентино: Майстор на висшата мода“. Тя ще обхваща 50-годишната кариера на италианския дизайнер и ще включва над 130 от най-значимите му рокли. Събитието ще бъде открито в Съмърсет Хаус в Лондон на 29 ноември, но изложбата ще може да бъде видяна до 3 март 2013 г.

Всеки един от дизайните има красива история. Ателието изработи всеки един модел толкова старателно на ръка, работейки с часове, а понякога и с дни. Детайлите са невероятно сложни. Въпреки че извън ревютата и събитията роклите рядко са виждани. За мен е уникално, че ще мога да покажа тези творения в Самърсет Хаус, където могат да бъдат разгледани в големи подробности от публиката”, сподели Валентино пред британското издание на сп. “Вог”, цитирано от БГНЕС.

Роклите на дизайнера са любими на звезди като Гуинет Полтроу и София Лорен. Покойната принцеса на Монако Глейс Кели също е имала афинитет към Валентино.

Дизайните ще бъдат наредени около моден подиум и сред тях ще бъдат сватбената рокля на Джаки Кенеди Онасис от 1968 г. и прочутата черно-бяла рокля, която Джулия Робъртс носи по време на речта си след като получи Оскар.

През декември месец, миналата година, беше отворен виртуален музей, посветен на творенията на гениалния моделиер. Сайтът се казва The Valentino Garavani Virtual Museum, а там чрез интерактивните технологии могат да бъдат разгледани някои от най-интересните предложения на Валентино, създадени през годините.

Припомняме, че през 2007 година дизайнерът също направи ретроспективна изложба за 45-тата годишнина от кариерата си. Тогава тя беше разположена в музея Ara Pacis, в Рим. Това беше и годината, когато Валентино се оттегли от модната индустрия.

* Ретроспективна изложба на Валенитно от 2007 година

Вижте кадри от последната колекция на Валентино, преди на напусне поста на главен дизайнер на модната къща, създадена от него! Колекцията е за сезон пролет-лято 2008г.

Последната котюр колекция на Valentino, дело на настоящите креативни директори Мария Грация Чиури и Пиер Паоло Пиколи:

В средата на миналия месец италианската модна съща “Валентино” беше закупена от кралското семейство на Катар за 700 милиона евро, което е една от най-крупните покупки на европейска дизайнерска компания от инвеститор в бурно развиваща се икономика. “Валентино” съобщи, че фондът “Mayhoola for Investments S.P.C”, подкрепян от кралското семейство на Катар, е закупил всички акции на “Valentino Fashion Group SpA” от лондонския частен инвестиционен фонд “Permira” и италианската текстилна фирма “Marzotto”.