Величието на италианската мода: 1945–2014

Преди броени дни в британския музей Victoria and Albert се откри впечатляваща експозиция посветена на италианската мода. Изложбата, наречена “The Glamour of Italian Fashion 1945–2014”, показва развитието на дизайнерите, марките и тенденциите от средата на миналия век до наши дни.

Ако имате път към Лондон и сте почитатели на модата, задължително посетете експозицията, която може да се види до 24 юли. Тя включва над 120 уникални модела на дизайнери и модни къщи,  разкриващи стила на съответната епоха. Легендарните принтове на Pucci, ювелирните творения на Bulgari и още множество култови предмети ще ви потопят в историята на италианската мода.

След войната Италия изобщо не прилича на страната, която съвсем скоро ще започне да диктува модни тенденции, но американският План Маршал и усилията на частните предприемачи дават резултат и в началото на 50-те години италианските дизайнери започват активно да зареждат американските магазини със свои произведения, а също да обличат холивудските звезди. На изложбата са показани дрехи и аксесоари принадлежали на иконични дами като Елизабет Тейлър, Грейс Кели и София Лорен.

На изложбата може да се види и палтото на оперната певица Мария Калас, ушито от италианската дизайнерка Biki, вечерната рокля на Ава Гарднър, която бе продукт на Sorelle Fontana, както и ролята на Одри Хепбърн от “Война и мир”, ушита от Фернанда Гатиньони.

Мероприятието протече с тържествена вечеря, като събитието уважиха редица знаменитости, сред които:  президента на Condе Nast International Николас Колридж, главните редактори на британския и италианския VOGUE Александра Шулман и Франка Содзани, дизайнерите Доменико Долче, Стефано Габана, Том Форд, Валентино, топмодела Наоми Кембъл, певицата Рита Ора  и още редица други звезди.