В света на Vintage Sofia – вдъхновението, работата в екип и новите проекти

Докато вървях към Smuggler’s Diner, мястото на срещата с основателите на страхотния български моден бранд Vintage Sofia, изобщо не знаех какво да очаквам! Защо ли? Ами поради две причини – първо, защото много хора са въздишали по страхотните модели рокли, които украсяват витрините на бутика в центъра на София и страницата им във Facebook, но така и никой не знае историята, която стои зад тях. И второ – защото собствениците на малкото магазинче винаги са били леко потайни и пестеливи от към показност. Имейлите, които си разменихме обаче бяха толкова забавни и приятелски, че нямаше как да не очаквам с нетърпение срещата.

Истината е, че останах много приятно изненадана! Тодор и Илка са една прекрасна млада двойка. Хармонията между тях е очевидна най-вече, когато заговорят за общите си интереси, които са и били поводът за тяхното запознанство и раждането на идеята за Vintage Sofia. И макар че чаровната Илка е човекът, който се появява по-често в общественото пространство, дава сведения за съвместната им работа и създава красивите дизайни, тя е само едната половинка на задружния екип. Харизматичният Тодор, от друга страна, е човекът, който се занимава със задкулисната (административна) работа около Vintage Sofia и за пръв път застава пред диктофон, за да допълва половинката си и да ни разкаже за новия си амбициозен проект.

-Как започна всичко с Vintage Sofia?
Илка: Аз съм илюстратор и до последно работех като такъв в киноцентър. Когато обаче закриха моя отдел, реших, че не искам да се занимавам с дигитални ефекти и компютри, защото имам old school разбирания за изкуството и обичам прекалено много работата с молив и хартия. За това напуснах и превърнах хобито си да правя малки брошки и аксесоари в свое основно занимание. От там се роди една фен страница, която озаглавих Vintage Sofia. Тогава стартирахме с около десетина брошки, а след това започнах да правя все повече аксесоари. По-късно решихме да взимаме дрехи втора употреба, на които да правя редизайн и които да продаваме, а малко след това вече започнахме да създаваме и собствени дрехи, с които да показваме на хората нашето собствено виждане за света.

-Моделите, които създавате уникати ли са?
Илка: Да, абсолютно!

Тодор: Правим неща, които са в една бройка и никога не ги възпроизвеждаме. Често се е случвало някой да ни попита дали не може да ушием отново определена рокля и тогава отговорът, за жалост, е – не. Причината е, че в повечето случаи не разполагаме с достатъчно плат или сме решили, че от даден модел няма да има повече, за да се запази ефектът му.

-От къде черпиш вдъхновение за различните дизайни? Някой филм може би?
Илка: Честно казано най-вече от самите платове. Преди всичко за мен най-голямото удоволствие е да си поръчам различни десени, които просто са ми харесали визуално. Когато пристигнат те вече сами ми проговарят за това в какви дрехи ще се превърнат. Най-вече ако смятам, че аз самата бих носила определена рокля, значи и ще я направя. Намирам истинско удоволствие в това да имам възможността да си ушия хиляди рокли!

Тодор: Като цяло моделите, които шием, не са нещо съвсем ново и това трябва да е ясно. Това са модели, които са били на мода през 40-те и 50-те години. Ние просто намираме изключително много класа в тях – самата форма на дрехата, подчертаването на талията, разкроената пола – все неща, които определено подсилват женската красота.

Илка: На мен всъщност ми се иска в създаването на моделите малко или много да избегнем стандарта. Не искам да са рокли, които сякаш са излезли от 40-те и 50-те години и са сложени в наше време. Всички дизайни са много различни, но определено са пречупени през призмата на това, което се случва днес.

-Всеки сезон представяте нова колекция дрехи. Колко време отнема, за да създадеш дизайните за всяка от тях?
Илка: Много е различно. Пролетната колекция ми доставя най-голямо удоволствие, защото там мога да разгърна въображението си. Обикновено започвам да мисля дизайните за нея след Свети Валентин и често прескачам от една тема на друга, докато избера коя да направя сега и коя да оставя за догодина. Имаме есенна колекция, колекция палта, Хелоуин, Свети Валентин, пролетна колекция и евентуално колекция бански.

-Платовете, които използвате за своите дрехи са невероятно цветни и пищни. Определено не са нещо, което се среща всеки ден. От къде ги намирате?
Илка: Много харесвам работата на дизайнера на платове Майкъл Милър, който е американец. Обичам да работя предимно с негови неща, защото постоянно сменя десените и никога не се повтаря. Отделно внасяме от Германия, Нова Зеландия. Общо взето всеки път, когато пътуваме извън България, и не само ние, но и наши приятели, от рано проверяваме къде са най-добрите магазини за платове и задължително ги посещаваме.

Тодор:
Този януари, например, донесох платове от Манила. Просто имах работа там и на връщане съжалявах, че не съм си взел по-голям куфар.

-Освен дрехи какво друго могат да срещнат вашите почитатели в магазина ви?
Илка: Имаме колиета, обеци, брошки, чанти. Освен това работим с една страхотна организация „Работилница за чудеса”, която е създадена от майки на дечица с увреждания. Ние им даваме всички пари от продажбите в магазина на техните ръчно изработени неща, а те ги използват за лечение и грижи за своите деца.

Тодор:
Като цяло техния проект е много интересен, защото това са майки, който се събират заедно и творят, като по този начин поне за малко бягат от тежкото си ежедневие.

-Преди малко ми споделихте, че работите върху нов проект, който ще бъде ориентиран към господата. Разкажете за какво точно става въпрос.
Тодор: Истината е, че е много нечестно цялото внимание да отива към дамите, колкото и да са важни те! Много често получаваме въпроси от рода на „Всичко е много хубаво, но защо не правите неща и за мъжете?” За това, в крайна сметка, се престрашихме да започнем да предлагаме аксесоари и за господата. В главните секции при нас ще бъдат помадите за коса, както във винтидж стил, така и по-съвременни. Ще предлагаме комплекти за бръснене и поддържане на мустаци – четки, сапуни, old school афтършейв. Много ми се иска да има и една обща част с класически аксесоари. Дядо ми беше шапкар и винаги казваше, че един мъж трябва задължително да носи със себе си гребенче и джобно ножче. Точно това ще предлагаме и ние, събрано в стилни комплекти. Надяваме се Gentlemen’s Mood да се радва на същия успех, както и дамската част от Vintage Sofia.

-От къде господата ще могат да си набавят помадите и аксесоарите Gentlemen’s Mood?
Тодор: За момента смятаме да се предлагат само онлайн, защото в бутика на Vintage Sofia няма достатъчно място. Надявам се един ден да си имаме голям магазин, където ще предлагаме и двете.

-Кога се очаква да проектът Gentlemen’s Mood да се появи на бял свят?
Тодор: Датата, към която се стремим е 17 ноември. Иначе представяме Gentlemen’s Mood на широката аудитория покрай Movember Bulgariа и различните събития, организирани около него.

-Каква е средата, в която се развива Vintage Sofia и какви са хора, които ви вдъхновяват?
Тодор: Това са хората от The Smugglers Collective, които правят всички тези партита, на едно от които се запознахме и аз и Илка. Благодарение на тях много неща са се родили в България –  школи за суинг танци, възраждането на винтидж културата, самата любов към този тип музика и забавление, които станаха особено популярни през последните години и не спират да привличат младите хора. Също така информационният портал Rockabilly.bg, които доказват, че културата, родила се през 50-те години на миналия век, е просъществувала и до наши дни, защото определено има своето място в съвремието.

Екипът на eMODNO.com искрено ви благодари за приятната среща и ви пожелава успех, както в новите проекти, така и в старите начинания.

Интервюто проведе: Преслава Цачева
Снимки: Vintage Sofia