В стилния творчески свят на Инна Габровска и “Фабрика”

Инна и Ася Габровски са две страшно чаровни и талантливи сестри, които държат малко магазинче за дизайнерски дрехи и аксесоари на улуца „Цар Освободител” 27. Когато влязох за първи път в техния малък свят бях изключително впечатлена от уюта и топлината, която обгръща всеки, който попадне там. Творческата атмосфера е гарантирана от стилно подредените кътчета, сладките ръчно изработени аксесоари и безбройните разпиляни по масата започнати скици на дрехи. Когато влязох за първи път имах щастието да се натъкна на самата дизайнерка – Инна, която веднага се съгласи да представим тази своеобразна „Фабрика” за стил и мода.

Може би ви се е случвало често да минете покрай магазинчето с огромен надпис „Фабрика” над него, да се загледате в сладките масички за кафе отпред и интересните дрехи, които се подават от витрината, но да бързате прекалено много за метрото, за да влезете. Нашият съвет е – направете го! Ще намерите хиляди уникални неща, в които ще се влюбите и ще разнообразите и обогатите гардероба си! Освен собствените си модели, в малкото магазинче „Фабрика” Инна и Ася приютяват и произведенията на много млади български дизайнери на чанти, обувки, дрехи и бижута, към които се отнасят с огромна доза любов. Моментът на срещата ни се оказа много подходящ, защото сестри Габровски ни разкриха не само как успяват да работят в страхотен екип (Инна е дизайнерката, а Ася се занимава с бизнеса), но и ни разказаха за близките си планове.

Инна, как започна интересът ти към модата?
Инна: Още от малка скицирах дрехи и като цяло исках да кандидатствам някъде с рисуване. Влязох в Техникум по облекло, защото започнах да се интересувам повече от създаването на дрехите. Всъщност и двете с Ася учихме там, само че тя избра да се развива след това с друга сфера. Още в техникума имахме най-различни доста успешни училищни изяви, а после специализирах в Нов Български университет с Моден дизайн.

Когато създаваш моделите на своите дрехи черпиш ли вдъхновение от актуалните в момента модни тенденции?
Инна: Не бих казала. Интересувам се от модата, любопитна съм за модните тенденции, чета за тях, но не им робувам. Аз черпя вдъхновение по съвсем друг начин – слушам музика например. Честно казано моите неща всеки път са много различни. Няма някаква линия или определен стил и тенденция, които да следвам.

Има ли някакви материи, които винаги присъстват в дрехите, които създаваш?
Инна: Не, по-скоро зависи от самия модел. Често ми се случва да си направя мислена тема, по която после започвам да създавам различните дизайни. Винаги първо измислям модела и после си набавям плат. В момента, например, съм се спряла на неопрена, макар че никога преди не съм го използвала.

Имаш ли някой любим елемент, който се стремиш винаги да включваш в дрехите си?
Инна: Аз много обичам големи яки. Те са ми абсолютна слабост, изглеждат страшно красиви!

Кой е любимият ти моден дизайнер от световна величина и с кой би се радвала да създадеш колаборация?
Инна: Наистина са много, но може би Вивиан Уестууд, а също и Йоши Ямамото.

Как започна всичко с „Фабрика”
Инна: Със сестра ми искахме да си направим наше си място, защото много време давах дрехите си в различни магазини, където да ги продават. Още когато завърших започнах да работя с Нели Митева от Иван Асен 22, но там имаме събития само четири пъти годишно. За това с Ася решихме да създадем свое собствено място. Първоначално ателието беше от задната страна на тази същата сграда, но разположението му не беше добро. Там прекарахме една година, през която основно продавахме дрехите по интернет. Малко по-късно ни се отдаде възможност да вземем това място и решихме да се възползваме! Тук, разбира се, нещата тръгнаха в посока нагоре.

Разкажи ни за тези модни събития, в които участваш заедно с Нели Митева от Иван Асен 22
Инна: Всъщност е много интересно, защото всеки път се работи по различни теми. Обединяваме се повече от десетима дизайнери като всеки от нас участва с по около 5 модела, което прави цялото събитие много разнообразно и цветно. Времетраенето на тези изложения е около един месец и, разбира се, се провежда на Иван Асен 22. Мястото е страшно интересно и човек може да види невероятни неща.

Имате ли си редовни клиенти?
Ася: Да, имаме. Много сме радостни, че можем да се похвалим с доста редовни клиенти.

Споделихте ми, че ви предстои да разширите магазина си като откриете още една част от помещението. Разкажете каква точно е идеята.
Инна: Искаме да се разширим, защото има интерес от много млади и талантливи дизайнери, които имат желанието да ни дават своите неща и ние да ги продаваме тук при нас. Ние много одобряваме това и винаги се съгласяваме, защото сме били на тяхното място и знаем, че те имат нужда от поле за изява. Идеята е да открием останалата част от помещението, в която да обединим на едно място артикулите на различните автори и дизайнери, а в тази част да останат само моите си неща.

Каква е типичната жена, която носи дрехите на „Фабрика”?
Инна: Честно казано, тук идват наистина много различни хора. При нас има неща за всеки стил и всеки човек може да си намери по нещо. Клиентите ни варират от тийнейджъри до възрастни жени.

Екипът на eMODNO пожелава на страхотните Инна и Ася Габровски нестихващ успех и безброй сбъднати мечти!

Интервюто проведе: Преслава Цачева