Денят на жените

Днешният ден е официален празник в редица страни и се отбелязва от мъжете като правят подаръци на жените около себе си или просто им засвидетелстват своите обич и уважение. В някои държави празникът се приема като еквивалент на Деня на майката и децата правят малки подаръци на своите майки и баби. В Италия пък на 8 март мъжете подаряват жълти мимози на жените. А в страни като Португалия е напълно обичайно жените да празнуват в женски партита или вечери.

Всъщност 8 март е Международният ден на жената. Възникнал е като политическо събитие, а днес е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените. Историята на датата е дълга и болезнена – събира се в почти 9 десетилетия, изпълнени с борба на жените за права и за равнопоставеност в обществото.

Всичко започва в далечната 1857 година, когато на 8 март в Ню Йорк, работнички от текстилни и шивашки фабрики излизат на стачка срещу ниското заплащане и лошите условия (още …)на труд. Стачката е прекратена след намеса на полицията, но работничките основават свой синдикат за да продължат отстояването на исканията си. През следващите години на същата дата се провеждат още много протести на работнички, като най-мащабният е през 1908 година, когато по улиците на Ню Йорк излизат над 20 000 жени, изискващи по-добри условия на труд и защитаващи правото си на гласуване.

Международният ден на жената е отбелязан за пръв път на 28 февруари 1909 година от Американската социалистическа партия. На Първата международна конференция на жените в Копенхаген през 1910 година е взето решение всяка година да се отбелязва „Ден на жената”. По инициатива на женските движения на 8 март по цял свят се организират множество протестни движения за мир – реакция срещу започващата Първа световна война.

През годините популярността на празника е променлива. Най-силното му възраждане е през 60-те години като отглас на феминистките движения за правата на жените. Особено място му е отделено в Източния блок и Съветския съюз, където 8 март е служил на целите на комунистическата пропаганда. След падането на комунистическите режими празникът често бива отричан.

8 март е популяризиран и от ООН с цел е да се насочи общественото внимание към проблемите на жените по света – насилие, неграмотност, безработица, неравнопоставеност и много други.

Днес, години по-късно, не бива да забравяме историята. Не бива да забравяме жените, които са се борили да направят света такъв, какъвто го виждаме днес. Макар и първоначалният замисъл на 8 март почти да не се помни, ние трябва да знаем, че датата е не просто празник на жената, а празник на нейната свобода. Честит 8 март, скъпи дами!

Автор: Станислава Добрева