Що е то дигитална мода?

Благодарение на норвежката компания Carlings може да се сдобиете с всяка една дреха, но… без дори да я докоснете. Как става това? Просто вместо да го видите лично, вие предоставяте снимка на себе си и след това същата тази снимка ви се изпраща обратно, но този път сте с вашето ново закупено яке, редактирано върху вас.

Колкото и да обичаме модните инфлуенсъри, то няма как да отречем, че има нещо грешно в това да купуваш дрехи, които обличаш само веднъж. Именно заради това се ражда Carlings, която пусна първата си колекция през миналия ноември.

В реалния живот по-екстравагантните дизайнерски дрехи струват хиляди паунда и обикновено се носят веднъж – за снимка в социалните мрежи поради отчетливия им дизайн. Затова група от 3D дизайнери „прилагат“ цифрово върху снимката на купувача даден артикул и връщат снимката обратно, готова за публикуване.

Мениджърът на бранда Кики Пърсон казва: „Като продаваме дигиталната колекция за 15 паунда за артикул, ние някак демократизираме икономиката на модната индустрия и в същото време отворихме света на шансовете и желанията с вашия стил, без да оставяме отрицателен въглероден отпечатък.“

Както знаем бързата мода нанася непоправими щети – промишлеността допринася повече за изменението на климата, отколкото годишните емисии на въздушния и морския транспорт взети заедно. Имайки предвид, че облеклото в днешно време се е превърнало във форма на изкуство в социалните медии, то идеята да купим външен вид, който няма нулев ефект върху околната среда, е страхотна. А освен това и потенциалът за дизайн е огромен, защото е значително по-евтин.

Но само плюсове ли има тази цифрова мода? Няма спор, че е вид решение на нашата култура за еднократна употреба, но пък не ни ли учи на същия нездравословен подход, а именно – публикуваш веднъж снимка с новата си виртуална покупка и никога повече не се „появяваш“ с тази дреха? Със сигурност тази идея е много изкушаваща за инфлуенсърите, които ежедневно качват снимки в инстаграм, но какво за обикновените хора, които не прекарват деня си в социалните медии? И не се ли губи истинската емоция от дрехите, от обличането? Усещането да докоснеш дрехата, да изпиташ емоционална връзка с нея, не може да се сравни и нищо виртуално не може да те накара да се почувстваш по такъв начин.

През последните години няма две мнения, че в магазините започнаха да се продават много еднотипни дрехи, особено в тези за бърза мода, което направи светът на модата леко скучен. Елементът на ексклузивност, който би могъл да се създаде чрез дигиталното облекло, би могъл да промени това и да допринесе до изграждането на съвсем нови отношения с дрехите.