Един нов будоар на Мариела Гемишева

На 31 януари в галерия „Юзина” Мариела Гемишева представи изложба – инсталация на своя „стилизиран“ дамски будоар, разкриващ нейното лично пространство на жена – моден дизайнер и художник. Изложбата бе официално открита от арт директора на галерия „Юзина” – Десислава Монева. Инсталацията представи проф. д-р Любомир Стойков, който следи професионалното развитие на Мариела Гемишева от самото начало и е научен ръководител на дисертацията, която тя защитава в НХА.

Специален гост на проекта и на самото откриване беше модният дизайнер Светослав Колчагов – дизайнер, работещ за “Golden label” на Vivienne Westwood. В проекта той участва с “ОБЕКТИ В ЖЕНСКИ РОД” – класически будоарни обекти /корсети, кринолини и рокли/, изработени специално за „ЕДИН НОВ БУДОАР НА МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА 2013”.

Сред ВИП гостите, които уважиха събитието бяха г-жа Виолина Маринова, Валентина Войкова, дизайнерите Жана Жекова и Вяра Георгиева, художника Николай Панайотов, Весела Драганова и много други. Като домакин на изложбата, Десислава Монева беше облечена с тоалет на дизайнерката Мариела Гемишева, носещ името „Скафандър за ангели”.

В проекта „ЕДИН НОВ БУДОАР НА МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА 2013” са включени фрагменти от работи на авторката от последните 10 години /”Out of myself” 2003, “Objects 2007”, “Self-portrait“ 2008,”My favorite boudoir” 2010, “Drawings” 2011/, изследващи собствената й личност. В инсталацията участват и фрагменти от проекти, работени в сътрудничество с фотографите Александър Нишков и Данаил Щърбанов. През 2013-та година доц. д-р Мариела Гемишева отбелязва и своята 20-та творческа и професионална годишнина.

Изцяло нов акцент в инсталацията е розовият килим, с който бе покрито подовото пространство на галерия „Юзина”. Настилката, по която всеки, преминал през будоара, оставя своите следи, ще бъде в галерията по време на цялата изложба до 14 февруари. В своето изказване Мариела Гемишева обясни, че всички, посетили будоара се превръщат автоматично в част от инсталацията. В проекта присъстват и специално създадени авторски обекти, в които са разработени основни елементи от „деформирани” будоарни аксесоари, представящи „фетишизираното женско начало“. Инсталацията поставя под въпрос конюнктурния статус на фетиша, разкрит като преповтаряна ценност, коментирана и травестирана в различност, която да бъде елемент за подхранване на неговата връзка с модата – FASHION & FETISH.

Проектът се осъществява в сътрудничество с FAC /Fashion Art Center/ Mariela Gemisheva. „Етикетите”, поставени върху обектите-аксесоари с надпис FAC, могат да се тълкуват не само като ”Fashion Art Center”, но и като ”Frequently Ask Question” или като друга популярна английска дума, започваща с F.” /цитат от публикация на Василена Мирчева в списание „ЛИК” от м. октомври 2010/. Изложбата ще бъде показана на следващ етап и в Китай с партньори на галерия „Юзина”.

МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса; родена е в град Казанлък. През 1992 г. завършва магистратура по дизайн в Академията за архитектура, дизайн и изкуства, Прага. Специализира интериорен дизайн (1990) в студиото на архитект Борек Шипек в Амстердам. През 2007 г. получава докторска степен в дисциплина визуални изкуства от Националната художествена академия, София, с научен ръководител проф. д-р Любомир Стойков.

Мариела Гемишева е известна с оригиналните и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и с атрактивните си пърформанси. За нея изкуството и модата са: „практика, комуникация, процес, неспокойствие динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм”. Провокацията е съществен елемент в нейните работи – според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства”.

Мариела Гемишева е двукратен носител на наградата „Златна игла” (1996 г. и 1998 г. ) на Академията за мода. Номинирана е за дизайнер на годината (2006 г.) от Академията за мода, за „Жена на годината” (2008 г.) от списание „Грация” в категория „Мода”, както и за наградата за съвременно изкуство „Shortlist 2008” (GAUDENZ RUF AWARD). Мариела Гемишева влиза също и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков – Selfportrait /2008 г./, Multi – me /2012 г./.

Доц. д-р Мариела Гемишева е член на Съюз на българските художници от 1995, на Института за съвременно изкуство – София от 2000 г. От 2003 година e преподавател в дисциплина „Моден проект“ в специалност „Мода“ в Националната художествена академия, София.

Фото: Стефан Марков © Булфото