Есенни настинки: как са свързани със стреса и как да се справим с тях?

Освен че в последно време температурите навън са различни всеки ден и човек просто не знае вече как да се облече, то се оказва, че има и други причини да се пошувстваме настинали. Честа причина за възпалено гърло и цялостното чувство, че ви е лошо ,може да бъде и наренапрежението – по този начин стресът влияе на тялото ни. А есента често е съпъствана от чувство на стрес и тревожност.

Как стресът влияе на тялото?

Първият отговор на тялото на стреса е производството на кортизол . Това има както положителни, така и отрицателни страни. Хормонът на стреса помага да се справите с тревожността и безпокойството и е необходим в трудни моменти. Ако обаче сте постоянно под въздействието на тревожност, освобождаването на кортизол повишава кръвното налягане и влияе върху сърцето, което става по-ускорено от излишъка на адреналин. Ето защо, ако състоянието на стрес стане хронично, имунната система започва да функционира неправилно.  

Реакция на тялото

Забелязвали ли сте някога, че започвате да се разболявате още в първия ден от дългоочакваната си ваканция? Това се случва, защото след активна и упорита работа, стресът се биологизира и „пренася” в тялото като болест. Организмът се опитва сам да се справи с това, като причинява хрема или кашлица. Тялото реагира като температурата се повишава, появяват се чувство на слабост и съпътстващи симптоми. И ако вземем предвид, че през есенния период нямаме достатъчно витамин D , организмът се опитва да се адаптира към резките промени във времето, а на всичкото отгоре в диетата ни има по-малко плодове и зеленчуци и стресът се развива като сезонна настинка.

Как да се справим с него?

Най-доброто лечение е навременната профилактика. Не става въпрос само за прием на витамини, но и за грижа за вашето психично здраве, което, както знаем, има пряк ефект върху тялото. За да избегнете сривове и да балансирате емоционалното си състояние, опитайте медитация или йога . Придържайте се към конкретна рутинна: не забравяйте да включите приятна физическа активност и време за почивка. И не забравяйте за съня, който може да ви помогне да се справите с много заболявания. Добрият, дълъг сън е от съществено значение по време на интензивен и продължителен стрес.