Естроген: цялата истина за основния женски хормон

Накратко- естрогенът е ключов фактор за поддържането на здравето и красотата на жените. Той засяга либидото при жените, което също е от голямо значение за щастливия живот. Този хормон е пряко свързан с общото благосъстояние на нежния пол. Жена с нормално ниво на естроген е по-малко раздразнителна, няма безпричинно главоболие, нито пък проблеми с наднормено тегло.

Спадът в нивата на естроген в тялото на жената става постепенно: концентрацията им започва да намалява десет години преди началото на менопаузата. Различни заболявания също могат да доведат до липса на съдържание на естроген, но менопаузата е основната причина.

Естрогенът влияе директно на:

  • Развитието и функционирането на репродуктивната система . Естрогенът стимулира развитието на всички женски репродуктивни органи. Благодарение на женските хормони при момичетата в тийнейджърските им години се появяват вторични сексуални характеристики и започва менструацията – именно естрогенът насърчава редовното отхвърляне на ендометриума.

  • Кръвоносната система . Естрогенът увеличава концентрацията на желязо, мед и тироксин в кръвта. В допълнение, той има антисклеротичен ефект, допринася за увеличаване на количеството липопротеини с висока плътност в плазмата, които намаляват риска от атеросклероза и различни заболявания на сърдечно-съдовата система. Също така, “женският” хормон намалява съдържанието на липопротеини с ниска плътност, които са един от основните носители на холестерола.

  • Растеж и възстановяване на костите . Естрогенът в тялото предотвратява извличането на калций, предпазва тъканите на ставите и стимулира възстановяването на костните клетки.

  • Еластичността на кожата . Този хормон насърчава производството на колаген, от който зависи еластичността на кожата.

  • Памет и психоемоционално състояние . Естрогенните рецептори са концентрирани в различни области на мозъка, които са отговорни за усвояването на информация, както и за настроението и емоциите.