ЖЕНИ дизайнери, които промениха модата завинаги

Този материал е в чест на жените, които оставиха ярка следа по пътеката на модния дизайн. В месец като този, няма как да не се замислим за ролята на жените в лайфстайла на човечеството, и по-специално, ролята им в изграждането и оформянето на модата от далечното минало до настоящето, което, доказано през Седмиците на модата, много често е крещящо, фундаментално, абстрактно и обективно. Това е! Такъв е светът! Такава е и модата. И тази цветност и многообразие със сигурност се дължи на женската молекула в ДНК-то на живота, такъв какъвто го познаваме днес.
От Коко Шанел до Фийби Фило женските дизайнери са предоставили свежа и необходима перспектива за модата, и в много случаи са променили индустрията.
В два поредни материала ще ви разкажем за 20 от най-силните жени в модата. Дано да ви вдъхновим за нови и по-големи постижения!
MADELEINE CHÉRUIT


Името на тази жена може да не ви е много познато като това на Коко Шанел или Елза Скиапарели, но това в никакъв случай не означава, че следата, която е оставила, не е точно толкова ярка, колкото и на двете дизайнерки. Мадлин Черут помогна в проправянето на пътя за женските дизайнери и стана една от първите жени, която ръководи голяма френска модна къща в началото на века. Черут започва да работи като шивачка в Raudnitz & Cie House of Couture в края на 80-те години. Но талантът й е толкова необуздан, че през 1905 тя застава на чело на модната къща и нейните 100 служители, прекръствайки я „Chéruit“.
Тя помогна за стартирането на кариерата на Paul Poiret, подкрепяйки дизайните му и спечелвайки похвалата на Vogue, и остана в историята като една от малкото котюрни модни къщи, които просъществуваха по време на ПСВ. Въпреки че къщата е затворена през 1935 година влиянието на Chéruit в модния дизайн – и особено в женския моден дизайн – все още може да се усети.

JEANNE PAQUIN

009-jeanne-paquin-theredlist

Почитана от мнозина, че е дна от първите котюрни дизайнерки, Пакин е известна със своите пастелни вечерни рокли, вдъхновени от XVIII век. Също така е запомнена и със своите „публични прояви“, което в началото на XX век в Париж означава организирането на модни паради (предшествениците на модните ревюта) и изпращането на специално стилизирани модели на обществени събития като опрери или ралита.

COCO CHANEL

masterclass-gabrielle-coco-chanel-1271
Очевидно е, че Коко Шанел няма нужда от прелюдия към важното, което трябва да бъде казано за нея. Влиянието й днес е толкова силно, колкото е било и, докато е била жива, тъй като, основаната от нея, модна къща остава един от най-уважаваните и търсени лейбъли в света. Тя взаимства голяма част от мъжкия гардероб и успява да я предефинира в сегашните, а и тогавашни, елегантни и изискани дамски тоалети. Mademoiselle Chanel е ембрионално свързана с модата.

JEANNE LANVIN


Друга модна дизайнерка, чиято къща остава актуална и днес, както когато я основава, е Жан Ланвин. Обучена като шапкарка и шивачка, Ланвин започва да прави дрехи за дъщеря си, които били толкова красиви, че редица богати хора искали реплики за собствените си деца, а дизайнерката била щастливо принудена да ги направи. Lanvin се ражда като модна къща за детски дрехи. Скоро обаче майките започнали да искат подобни проекти, които самите те биха могли да носят. И така, в рамките на няколко години, бизнесът се разраснал до толкова, че да включва дамски дрехи, парфюми и home design творения, правейки Lanvin първия дизайнер, който е видял потенциал в марка, обхващаща целия лайфстайл, а не само дрехите.

ELSA SCHIAPARELLI

elsa-schiaparelli
Тя вкарва хумора в модната индустрия и е предшественик на това, което днес наричаме експериментална или авангардна мода. Освен това се отличава с приспособяването и реформирането на мъжкото яке в женска дреха.

MADELEINE VIONNET

MADELEINE VIONNET
Смятана за един от най-влиятелните дизайнери на 20-ти век, на Маделин Вионнет се приписва заслугата за въвеждането и популяризирането на роклята в гръцки стил, чиито вълни все още могат да се видят днес. “Нейните новаторски техники бяха широко проучени и използвани от много от нашите страхотни дизайнери”, казва Дженифър Минити, председател на отдела за моден дизайн в Pratt.

VALENTINA


Валентина е творецът, създал драматичните вечерни рокли за холивудския елит, прокарвайки идеята за блясък на червения килим. Също така тя е сред пионерите, които станаха известни само с първото си име.

CLAIRE MCCARDELL

Screenshot_2018-03-09-16-13-07-252

Тази жена и известна като изобретателя на американските спортни дрехи и сериите ready-to-wear, което е съвсем достатъчен факт да бъде кандидат за слава. Нейните прости силуети и скромната употреба на материи (особено по време на ВСВ) помогнаха за формирането на демократичната и casual визия дрехи, днес познати като ready-to-wear. Нейното влияние било толкова голямо, че през 1950 президентът Хари Труман я награждава с Women’s National Press Club Award, правейки я първата дизайнерка, за която може да се гласува за една от жените, допринесли за постиженията на Америка.

BARBARA HULANICKI


Това е една личност, за която трябва да се говори повече. Тя е един от най-ярките новатори на своето време. Нейн принос е появата на мини полата, марабуто, широкополата шапка и кадифеният панталон, които станаха символ на бляскавия рокендролски стил на този период. Отражението на дейността й бързо намира път към света, чрез преродените образи на David Bowie, The Rolling Stones и Marianne Faithfull. Другото важно дело в нейния живот, а и за модния свят, е даването на възможност за работа на никого не известната тогава, 15-годишна, Анна Уинтур – нейната първа работа като помощник по продажбите.

SONIA RYKIEL

Sonia_Rykiel

Супер меките рокли и пуловери на Rykiel, както и известният “The Poor Boy Sweater”, който се появи на корицата на Vogue през 1967 й донесоха титлата „Кралица на плетивото“, име, което и до днес продължава да расте и вълнува.

Автор: Марина Делева