ЖЕНИ дизайнери, които промениха модата завинаги – част 2

Този материал е в чест на жените, които оставиха ярка следа по пътеката на модния дизайн. В месец като този, няма как да не се замислим за ролята на жените в лайфстайла на човечеството, и по-специално, ролята им в изграждането и оформянето на модата от далечното минало до настоящето, което, доказано през Седмиците на модата, много често е крещящо, фундаментално, абстрактно и обективно. Това е! Такъв е светът! Такава е и модата. И тази цветност и многообразие със сигурност се дължи на женската молекула в ДНК-то на живота, такъв какъвто го познаваме днес.
От Коко Шанел до Фийби Фило женските дизайнери са предоставили свежа и необходима перспектива за модата, и в много случаи са променили индустрията.

Вчера ви показахме първите десет невероятни жени, променили и изградили света на модата. Ето ви и втората порция вдъхновение.
Дано да ви провокираме за нови и по-големи постижения!

REI KAWAKUBO

REI KAWAKUBO
През 1980 година, заедно с Yohji Yamamoto, революционизира парижката мода, създавайки един тотално нов стил на обличане, обединяващ западното и японското влияние, който значително се отличава от high модата на 80-те. Днес Kawakubo остава една от най-обичаните и неконвенционални дизайнерки на нашето време.

VIVIENNE WESTWOOD

Vivienne_Westwood_by_Mattia_Passeri
Можем да бъдем благодарни на Westwood за това, че донесе модерния пънк и new wave течението в мейнстрийма. И това всичко… или нищо! Но, заговорим ли за червенокосата фурия на модата, няма да ни стигне цяла седмица, за да можем да изпишем всичко, което трябва да се знае за нея и амплитудния й живот.

DIANE VON FURSTENBERG

Както на всички ни е известно Furstenberg е допринесла за революционизирането на дамските облекла и по-специално роклята тип „прегърни ме“. Освен това, влиянието й стигнало да там, че да дава възможности и да подкрепя младите таланти, и едни по-здравословни стандарти в рамките на идустрията.

CAROLINA HERRERA


Получавайки престижната Geoffrey Beene Lifetime Achievement Award през 2008 година, Herrera строи империя върху елегантните си шикозни изделия и се смята, че тя е направила бялата риза must-have атрибут.

VERA WANG

1200px-Vera_Wang
Нея всички я познаваме като създателката на едни от най-прекрасните сватбени тоалети в света, особено след като облече Ким Кардашян за специалния й ден. Империята Уанг обаче включва много други сегменти в себе си – ready-to-wear линия, дифузионна линия за Kohls, линия смокинги и множество аромати, което прави азиатската богиня на модата, освен велик дизайнер, и много успешна бизнес дама.

DONNA KARAN

DONNA KARAN
Тъй като с времето ролята на жената се е издигала от наведеното положение на бърсането на подовете вкъщи, до гордо изпъчени гърди пред цял екип от подчинени, гардеробът е едно от основните неща, който е следвал този еволюционен преход, паралелно с женската роля в обществото. Дона Каран е дизайнерката, отговорна за тази трансформация на готварската престилка, която от вързана на кръста, се качи по-нагоре и зае мястото си около врата на жената, преобразена във вратовръзка. Нейните тоалети са специално създадени за деловите дами и техния ежедневен елегантен и стилен комфорт.

MIUCCIA PRADA

miuccia-prada

Широтата на дизайна Prada е найстина вдъхновяваща и по-важното – неотречима! Тази жена е била в устата на критиците десетилетия наред, и може би, точно това е „ритникът отзад“, който я изтрелва на челните позиции в дизайнерската ранглиста.

STELLA MCCARTNEY

Stella_McCartney_London_2014_cropped
Освен женствената, ласкава и лесна за носене чувствителност, която я прави толкова успешна, Маккартни също е и пионер във веган и екологично осъзнатата мода.

PHOEBE PHILO

PHOEBE PHILO
Не е тайна, че Фило е един от най-уважаваните и могъщи дизайнери, които работят днес. Тя е отговорна за това, че нареди Celine, а преди това и Chloe, отново сред най-успешните и провокиращи брандове.

KATE и LAURA MULLEAVY


През годините от създаването на бранда си Rodarte през 2005, сестрите Mulleavy буквално пометоха мадната идустрия като ураган и пренаредиха пластовете й. Спечелили многобройни награди и отличия, многожество фенове, клиенти и последователи от всички етажи на социалната, забавната и политическа стълбичка, и дори шепа музейни експозиции. Ако досега модната история е била наситена със силни личности, то тези двете със сигурност ще оставят своите дълбоки следи на страниците на дебелите книги.

Автор: Марина Делева