Защо трябва да опитате розова вода?

Розовата вода помага на кожата да изглежда страхотно от векове – тя се използва много преди да се появят магазини, пълни с козметика. Защо е необходима, къде да вземем розова вода сега и възможно ли е да я приготвите сами – разказваме по-долу. 

Какво представлява розовата вода?

Розовата вода е успокояваща, противовъзпалителна и антибактериална. Получава се чрез дестилация (изпаряване на течност от розови листенца, последвано от охлаждане и кондензация на пари). Розовата вода е един от най-добрите естествени тонери. Благодарение на витамините В и Е, тя оставя кожата мека и хидратирана.

Защо розовата вода е нужна?

Розовата вода помага за намаляване на зачервяването на кожата и е идеална за хора с  дерматит. Освен това нормализира нивото на рН и се бори с появата на признаци на стареене, поради наличността на витамин С. Тя е идеална и за мазна кожа , тъй като балансира производството на себум по лицето, предотвратявайки лъщенето през деня. 

Как да използвате розова вода?

Можете да си купите розова вода във всяка аптека или да си направите своя собствена. Дерматолозите препоръчват да използвате този тонер, след като сте изчистили напълно грима си – така ще има по-добър ефект. Розовата вода може да се прилага и върху тялото след топъл душ – така отворените пори усвояват ползите по-добре.

Как да си направим розова вода сами?

Съставки

 • 1 голяма чаша розови листенца

 • ½ чаша дестилирана вода;

 • ¼ чаши зелен чай.

  подготовка

  1. 1. Загрейте ½ чаша дестилирана вода в тенджера.

  2. 2. След това добавете розови листенца и зелен чай към горещата вода.

  3. 3. Покрийте и оставете да вари 20-30 минути.

  4. 4. Извадете розовите листенца.

  5. 5. Оставете водата да се охлади до стайна температура.

  6. 6. Изсипете получения тоник в стъклена бутилка.

  7. 7. Използвайте розова вода сутрин и вечер,