Илиян Найденов разказва как да поддържаме добра форма

Илиян Найденов е специалист по здравословно хранене. Основната му дейност е да създава иновативни продукти в сектора на здравословните храни и напитки. През целия си живот е спортист, което го учи на дисциплина и отговорност, а тези качества му помагат да прогресира в бизнес сектора.

На много от вас той е познат като бивш шампион по класически културизъм и половинката на Джулиана Гани. Днес ще си поговорим с него за животът, за неговата книга и  как да поддържаме добра форма.

 Как се запали по здравословния начин на живот?

Започнах да водя здравословен начин на живот още на 14-15 годишна възраст. От тогава не съм спирал да се уча, развивам и грижа за здравето и външния си вид чрез спорт. За тези 14 години в спорта съм опитвал много различни типове тренировки, но професионално успях да се развия в културизма, където имам спечелени 3 републикански титли, бронзов медал на балканския полуостров и още няколко частни турнира.

 Как се храниш и колко често тренираш за да поддържаш добра форма?Откакто създадохме семейство, с моята съпруга отдаваме по-голямата част от времето си на детето и работата, което на свой ред намали свободното ни време до минимум. Това разбира се доведе и до по-рядко посещаване на фитнес залата, както и не чак толкова сериозно спазване на хранителен режим. Както обичам да казвам – приоритетите ни се пренаредиха. Въпреки всичко се стараем да спортуваме 2-3 пъти седмично и да се храним поне 3 пъти на ден. Основните храни в нашето меню са плодове, зеленчуци, ядки, зърнени храни и риба. А, да! И много чай! Всеки ден чай! 😊

Как ви се отрази локдаунът? И успяхте ли да запазите здравословния си
режим на хранене и тренировки  през това време?

През първия локдаун се справихме блестящо. Избягахме в провинцията, където съм роден и където се намира един от бизнесите ми – фитнес център. Там са и моите родители, които поеха голяма част от грижите за Давид, докато аз работех от вкъщи и тренирахме ежедневно в залата. Вторият обаче ни се отрази по-неприятно. Бяхме си в София (понякога в Пловдив, където е родена съпругата ми) и се отдадохме основно на грижите за Давид. Трудно е да разнообразиш едно бебче, докато не може да го заведеш никъде, а навън е страшен студ. Така общо взето тренирахме, работихме, играехме и правехме всичко от вкъщи. Малко или много започна да ни се отразява и нямахме търпение да разхлабят мерките най-после.

Позволявате ли си сладки изкушения или режимът ви е стриктен?

Както споделих, вече не сме толкова стриктни в хранителния си режим. Даже бих казал, че изобщо не спазваме такъв. Това, че се храним предимно със здравословна храна не е хранителен режим. Режим е определение, отговарящо за наистина строги и конкретни пропорции и часове на хранене. Това е необходимо само ако човек ще се насочва към професионалния спорт и състезания. През останалото време е достатъчно да се храните с предимно здравословни храни, позволявайки си понякога нещо, което наистина ви се иска. Аз например не обичам сладко и по-скоро жадувам за пица или паста, докато Джулиана си пада по шоколада. Всеки от нас си хапва това, което му се иска 2 пъти седмично, като не определяме дни, дати и т.н. Просто го правим, когато искаме, но в малки количества. Тук смятам, че доста ни помагат нашите продукти – билковите миксове за контрол на апетита и този за мъже.

 Какво ще посъветваш нашите читатели, които искат да достигнат
желаната форма, но сякаш никога не я постигат?

Ще ги посъветвам да отворят съзнанието си и да осъзнаят, че нищо не става с еуфория за 3 дни. Трябва просто да изградят навика да се движат повече, да пият много течности, да спортуват ежедневно (било то по 15 мин. На ден). Всичко се постига, когато човек истински го желае. Когато някой се колебае на каквато и да била тема му казвам „Не е успял само този, който не е опитал“!

Разкажи ни за книгата Детокс 2.0 , тя е бестселър за 2018 и 2019
година, помогнал на хиляди да достигнат желаното тегло и да изглеждат
зашеметяващо.

Книгата Детокс 2.0, която издадох в началото на 2018г наистина надмина дори най-смелите ми очаквания. Тя е абсолютен фактор, че човек трябва да мечтае и да вярва в собствените си възможности. Тази книга достигна до всички точки на планетата и до ден днешен се търси страшно много. Отзивите, които получавам от читателите са зашеметяващи. Хора отслабват с 8-10кг за тези 15 дни от режима в книгата, а след това продължават да поддържат теглото и здравето си с нашите чайове. Не мога да ви опиша колко време си блъсках главата да създам режим на хранене, който за кратко време да дава големи резултати и да подобрява, а не да нарушава здравето на хората. Освен това се постарах да направя режима подходящ за почти всеки човек, независимо от здравословно състояние, опит и предпочитания. Наистина съм горд, че постигнах това, което много хора смятаха за невъзможно. Между другото най-малкия доволен клиент на книгата е на 7 годинки, а най-възрастният на 73г. Много яко! 😊

 Какво те накара да създадете бранда за The Green Bear? Видяхме, че
има и комбинация, която е подходяща за кърмачки и бременни. 

Брандът ни за билкови миксове, който също нашумя ударно през изминалата година, е създаден именно след изградените ми наблюдения на отзивите от книгата. Всъщност първо започнахме с нашият детокс чай, който създадох защото допринася за по-добри резултати при спазване на режима от книгата. Там бях описал много различни билки, които се консумират заедно с режима, но видях че това затруднява аудиторията и започнах да мисля рецепта, която да замести всички чайове от книгата. Всъщност се получи, като дори дава по-добри резултати, отколкото ако се консумират билките отделно. С времето се уверихме, че съставките на този чай дават страхотни резултати за подобряване на здравето и отслабване. Така чаят започна да става независим спрямо книгата. С времето обикнах билките и се побърках по фитотерапията. Започнах да чета много и да създавам рецепти за различни насочености. Тогава дойде и прекрасната новина, че ще ставаме родители, което ми даде огромна мотивация и започнах няколко проекта на веднъж. Денем мислех рецепти, подходящи за бременността, а вечер пишех втората си книга – Мисия „майка“, която е насочена към здравето и грижите за бременните жени. От там се започна комуникация с акушер-гинеколози, за да проверяват всичко написано от мен, технолози, които да изпробват и потвърдят рецептите за чайовете, и докато се обърнах вече бях баща, автор на две книги и собственик на бранд за уникални здравословни чайове. Мога да кажа, че като човек съм толкова обсебен от постигане на целите си, че не разбрах кога мина цялото това време. Не беше лесно! Всъщност беше по-трудно отколкото мога да обясня, но когато истински желаеш нещо няма сила, която да те спре. Обичам да се боря и да опитвам това, което хората смятат за недостижимо. В момента създавам рецепти за изцяло иновативни чайове, които няма никъде в България. Мисля, че отново ще шашна потребителите, хаха!

Ако някой от читателите иска да разгледа цялата гама билкови миксове на нашият бранд – може да го направи от ТУК

 Как се чувстваш като баща на малкия Давид? Промени ли се много
живота ви след появата му?

Давид е най-големият ми успех и най-голямата ми мечта. Никога не съм си представял каква е обичта от баща към сина си, но след една година като родител не мога да събера думи, с които да опиша колко много обожавам това дете. Той е толкова уникален, че каквото и да кажа ще прозвучи твърде малко. Благодаря на Господ, че имам честта да се събуждам с такова семейство до себе си. Малкият се развива страшно бързо и понякога даже сме изумени колко умни са децата в днешно време. Той разсъждава, говори много и прави неща, които не знам как изобщо е научил. Чувството е страхотно. Разбира се, отговорностите са страшно много, а да не говорим колко малко свободно време остава, когато се грижиш за малко дете. Както казват по-старите – Лесно мама и тате не се казва. Важното е човек да има огромно търпение и много воля, за да отдаде необходимото внимание на възпитаването на детето си. Аз лично съм обещал пред себе си, че ще дам всичката си енергия и възможности да възпитам Давид така, че да бъде Човек, да има сърце, да бъде умен и да може един ден той да се грижи за своето семейство. Задължително този процес ще включва спорт, спорт и пак спорт през целия му живот. Останалото ще научи от мен, в училище и навън. Важно е да има дисциплина и добра основа.

 Какво да очакваме за в бъдеще? Имате ли нови и вълнуващи
проекти, които предстоят?

Аз съм меко казано работохолик. В момента нямам време да се погледна в огледалото, а вече работя над 2 нови проекта, свързани с бизнес в различни сектори. Обичам предизвикателствата и не мисля да спирам с новите цели и мечти. Разбира се приоритет в момента са семейството и развитието на сегашните ни проекти, но отделям малко време в развиване и размисли по нови такива. Смятам, че така не само няма да скучаем никога, но и ще осигуря на семейството си още повече сигурност. За да ви подскажа малко и да бъде по-интересно ще споделя, че в момента изнасяме чайовете в няколко държави в различни точки по света, а редом с това създаваме нови такива, които дори не би хрумнало на някого че ще съществуват. Планувам и инвестиция в съвсем различен сектор от досегашните ми дейности. Определено ще бъде интересно!