Отблизо с младия дизайнер Кирил Георгиев

Кирил Георгиев е талантлив български дизайнер, който не се подчинява на тенденции и правила. Зареден с много амбиция и любов към модата, той създава марката VERNISSAGE. Младият дизайнер борави умело с цветове и материи, като с красивите си рокли успява да плени както известни личности, така и най-обикновени девойки, които са в търсене на перфектната рокля.

Днес, той ще ни разкаже малко за себе си и за трудностите, пред които се изправя един млад дизайнер. 

Кои са думите, които те описват най-добре като човек и като бранд?
Като човек – постоянство, амбиция и желание. Като бранд – цвят и комфорт.

Как и кога се зароди любовта ти към модата?
О, бях много малък когато съсипвах всичките чаршафи и покривки у дома с идеята, че всъщност създавам рокли. В последствие започнах да преправям дрехи, да рисувам, а на по-късен етап ходих по магазините и си записвах какво ми е направило впечатление, кое как би могло да се подобри. Общо взето от дете целенасочено следвам въображението си!

Кое смяташ, че е онова твое уникално качество, което силно те отличава от колегите ти дизайнери?
Много са! (смее се). Не съм типичния представител на гилдията…не се взимам на сериозно и не правя всичко на всяка цена. Не ми представлява трудност да откажа да облека известна личност, която не смятам, че  съвпада с моята представа без значение колко реклама и пари би ми донесло това (връщал съм доста такива). Не посещавам събития, не държа да присъствам в тази част от бизнеса. Не държа хората да ме познават, обслужвам клиентите си без те дори да подозират, че всъщност аз създавам тези рокли. Смятам, че просто имам различна перспектива.

От къде черпиш вдъхновение?
При мен винаги всичко е идвало от цвета. Виждам цвят и в съзнанието веднага изниква това, което ще направя. Случвало се е и да се вдъхновя от архитектура, изкуство или място, но генерално е цвят!

Какви трудности изпитваше в началото на своята кариера като моден дизайнер?
Трудностите са неизменна част от пътя на всеки един човек без значение от сферата му на работа, но точно тези моменти са много, много важни за по-нататъшното ни развитие. В началото всеки е неопитен, но пък пълен с идеи. Срещал съм трудности с правилната организация на процесите, срещал съм и трудности с финализирането на продукт. Имало е случаи, в които приятели са ми купували платовете, с които да си иразботя поръчките. Имало е и моменти, в които се чудиш докъде ще го докараш и как ще се платят сметките, но най-важното е никога да не спираш. Трудности има винаги, преминават, радваш се…идват нови, пак минават и пак се радваш, но не спираш!

Разкажи ни как се зароди идеята за твоя бранд?
От дете бях наясно, че това е моя път и просто започнах да го вървя крачка по крачка докато му дойде момента. Всеки си има нещо предопределено, а моето е да създавам усещане. Бранда се появи в много труден за мен момент, когато трябваше да преустановя целия си живот. Рискувах и към днешна дата мога смело да заявя, че това е най-вълнуващата крачка, която съм правил.
Концепцията за него беше ясна. Не исках да създавам и продавам просто рокли – исках да продавам усещане, увереност и щастие. Е, успях и го виждам ежедневно при срещите си с моите клиенти.

Коя е твоята любима дреха, която някога си правил?
Имам огромен сантимент към дебютната ми колекция, която пожъна изключителни успехи и всъщност ми отвори много врати. Но ако трябва да избера една дреха, то това е едно кашмирено палто, което беше част от колекцията ми за международния конкурс IDEAMODA. Шито изцяло на ръка, покрито с хиляди камъни, конци, пайети и мъниста.. дреха, която не може да бъде подмината!

Какви са твоите планове за бъдещето?
Не обичам да правя планове за бъдещето, предпочитам да лавирам в настоящето. Имам ужасно много идеи, които чакат своя ред за реализация и съм сигурен, че ще се осъществят в точното време и място. Към момента разработвам няколко летни кампании, предстои да се захвана и с детска линия,а живот и здраве и с няколко други доста интересни проекти.

Какво мислиш за тенденциите в момента? Кое ти допада и кое смяташ за ненужно?
Рядко следя тенденциите, избягвам да се водя по тях. Разчитам преди всичко на усещане, класик съм. Не ми допада и не толерирам твърде ексцентричната работа, зад която смятам, че стои безвкусица и липсва чувство за естетика. Намирам за напълно излишно да се създават дрехи, които всъщност не могат да бъдат носени.

Опишни ни как според теб трябва да изглежда една модерна и класна жена?
Преди всичко умерена – както откъм поведение и маниер , така и откъм гардероб. Тази жена има отношение към себе си, различава се от клишето и хваща погледа мигновено. Няма да я видите затрупана от салфетки, нито с букети в социалните мрежи. Няма да я видите сама на екзотична дестинация, нито във фоайето на реномирани хотели.

Какъв съвет би дал на младите дизайнери?
Единствения съвет, който бих дал е да спрат за момент, да се замислят дали това е нещото, което ги държи будни, да премислят в главата си дали имат характера да го избутат и ако така…ДА НЕ СПИРАТ И ЗА СЕКУНДА!