Историята на най-популярните It-bags от 1935г до днес!

Всички знаем какво означава терминът It Girls. Онези очарователни, стилни, почти съвършени момичета, които чудно как успяват винаги да са на гребена на вълната. Те посещават най-актуалните дестинации, носят най-модерните дизайнерски произведения, обядват и вечерят в най-луксозните ресторанти и по цял ден не правят нищо друго, освен да обновяват статуса и акаунтите си в социалните медии, показвайки ни изкушаващи снимки от разнообразни точки на света.

А какво означава It Bag? Преди време Vogue даде описание на този термин – „Аксесоар-тотем, който обявява, че си горд притежател на една от най-силно желаните в света вещи!” Всички сме виждали онези няколко модела чанти, които изглежда са част от гардероба на най-горещите знаменитости и украсяват блоговете и профилите в социалните медии на обичаните от всички It момичета. Но опитаме ли да се сдобием с някоя от тях, осъзнаваме, че това не е никак лесна задача! За повечето модели има действителен списък с чакащи, а веднъж дочакаш ли реда си – предстои ти да се разделиш със сума, която много често се равнява на тази за приличен нов автомобил.

И въпреки всичко не можем да спрем да жадуваме за тях – луксозни, бляскави, красиви – най-актуалните It Bags са пропътували през времето, оставайки в модната история следите си за това как първоначално са се появили, какво е било вдъхновението, подтикнало дизайнерите да ги създадат, и чие име носят. Vogue пропътува през десетилетията, за да проследи историята на It чантите – онези най-горещи аксесоари, които винаги ще преследват сънищата ни.

Hermès
Име: Kelly
Дата на създаване: през 1935
Произход на името: Американската актриса Грейс Кели, която се омъжва за принца на Монако, превръщайки се в кралска особа.
История: За френската модна къща Грейс Кели е символ на съвършената жена, а прочутата чанта просто не изглежда по-добре в ръцете на никой друг. Макар и създадена през 1935г, моделът се преименува на Kelly през 1956-та, когато вече коронованата принцеса на Монако използва аксесоара, за да прикрие бременността си пред папараците.

Gucci
Име
: Jackie
Дата на създаване: 1950г.
Произход на името: Около 1961 година, името на известния бохо-шик модел на Gucci се преименува на Jackie. То произлиза от Джаки Кенеди – тогава първа дама и абсолютна модна икона, която много харесва модела.

Hermès
Име: Birkin
Дата на създаване: 1984
Произход на името: Английската актриса и модна икона Джейн Бъркин
История: По щастливо стечение на обстоятелствата, Джейн Бъркин и креативния директор на Hermès по това време – Жан-Луи Дюмас се оказват един до друг по време на полет. Разговора им се завърта към модата, когато Джейн споделя, че има нужда от по-голяма чанта, в която да побира всички нужни неща, но освен това да бъде и красива и луксозна. Така се ражда идеята за Birkin – един от най-скъпите модели и до днес!

Prada
Име: Prada Backpack
Дата на създаване: 1984
Дизайнер: Миуча Прада
История: Макар и създадена през 1984 година, раницата Prada се превръща в това, което е и днес три години по-късно – през 1987. За нея Миуча ще каже „Винаги съм искала да примеся модерния индустриален начин на действие с очарованието на миналото и занаятчийските традиции”

Christian Dior
Име: Lady Dior, The Princess Bag
Дата на създаване: 1995
Произход на името: Принцеса Даяна
История: Принцеса Даяна е била известна с любовта си към модата и предпочитанието на луксозните марки и дизайнери. Моделът на Dior й е подарък от тогавашната първа дама на Франция – Бернадет Ширак по време на едно от дипломатическите им посещения и се превръща в любим аксесоар за принцесата.

Fendi
Име: Baguette
Дата на създаване: 1997
Дизайнер: Силвия Вентурини Фенди
История: Смята се, че чантата прави своя дебют с появяването си в сериала Sex and the City. Според слуховете, през първата година, са продадени над 100 000 бройки, въпреки доста високата им цена.

Chanel
Име: 2.55
Дата на създаване: февруари 1955, върната през 2005
Дизайнери: Коко Шанел, Карл Лагерфелд
История: Кръстена на дата на създаването си, тази чанта има почти толкова богата история, колкото и създателят й – Коко Шанел. Предполага се, че подплатата в бордо е референция към униформите, които момичетата в училището на малката Коко са били принудени да обличат всеки ден. За вътрешния цип се смята, че е бил тайното място, където дизайнерката е криела любовните си писма като младо момиче.

Louis Vuitton
Име: The Graffiti Bag
Дата на създаване: 2000
Артист: Стефан Спроуз за Louis Vuitton

Mulberry
Име: Gisele
Дата на създаване: 2002
Дизайнер: Луела Бартли за Mulberry
Произход на името: Моделът е взел името си от Жизел Бюндхен, след като бразилският суепермодел е открила ревюто на Луела за Mulberry със стилната чанта в ръка. Дизайнерката твърди, че името е случайно. В деня след ревюто пресата е избухнала със заглавия, повечето от които на собствена отговорност са кръстили чантата The Gisele Bag, а от модната къща са решили да оставят нещата така.

Louis Vuitton
Име: The Murakami Bag
Дата на създаване: 2002
Дизайнер: Такаши Мураками за Louis Vuitton
История: Мураками пресъздава класическия за Louis Vuitton принт, но го прави в цели 33 цвята на бял фон – нещо нечувано за модния бранд до тогава.

Marc Jacobs
Име: Stam
Дата на създаване: 2005
Дизайнер: Mark Jacobs
Произход на името: Джесика Стам – канадския супермодел, открит от агенти в магазин за понички.

Proenza Shoulder
Име: PS1
Дата на създаване: 2008
Създатели: Jack McCollough и Lazaro Hernandez
История: В интервю с VOGUE след огромния успех на чантата, Хернандез споделя, че идеята всъщност е била PS1 да бъде anti-It аксесоар.

Alexander Wang
Име: The Rocco, FKA Coco
Дата на създаване: 2009
Дизайнер: Alexander Wang
Дебют: Една от музите на Alexander Wang – Мари-Кейт Олсън носеше чантата много преди тя да се появи където и да било

Celi
Име: Luggage Tote
Дата на създаване: 2009
Дизайнер: Phoebe Philo
История: Списъка с чакащи за тази чанта продължава и до днес. От Vogue я описват като сбъдната мечта за всеки производител.

Mulberry
Име: Alexa
Дата на създаване: 2009
Дизайнер: Emma Hill
Произход на името: Чантата е кръстена на едно от най-актуалните It-момичета и до днес – Алекса Чънг и е смятана за перфектното допълнение към нейния хипстърски стил.

The Row
Име: Alligator Backpack
Дата на създаване: 2011
Дизайнери: Мери Кейт и Ашли Олсън

Автор: Преслава Цачева

Източник: Vogue.com