Каква е причината Forever 21 да е пред фалит?

Бързата мода е в криза и масови марки като Forever 21, Victoria’s Secret, Gap и Abercrombie & Fitch затварят стотици свои магазини по целия свят.

Твърди се, че Forever 21 в момента са пред фалит. Модният гигант в момента е наел финансови консултанти, които да ревизират състоянието на компанията.

Най-вероятно скоро фалитът ще бъде обявен официално и марката ще престане да съществува, твърди Bloomberg.

Редица други брандове за бърза мода също изпитват затруднения и имат спад в продажбите.

Victoria’s Secret обявиха през април, че само в Северна Америка ще затворят 53 свои магазина. Още по-драстично е свиването в Gap. Заради огромния спад в продажбите, компанията затваря 230 свои магазина.

Причината за проблемите на марките за бърза мода са комплексни. От една страна, все по-малко хора посещават моловете, защото пазаруват онлайн. От друга обаче е тежката финансова криза, заради която клиентите имат все по-малки покупателни способности. В такава ситуация, повечето клиенти се ориентират към една идея по-качествени дрехи и обувки, които да не се налага да сменят всеки сезон.

Фактор е и осъзнаването на все повече хора за това какви катастрофални последици има бързата мода върху околната среда. Това е още една причина потребителите да започнат да се ориентират към напълно нов модел. Да купуваш нещо евтино, което да изхвърлиш след две обличания, вече не е опция дори за много от по-младите хора.

В този смисъл, кризата в компании като Forever 21, Victoria’s Secret и дори гигантът H&M има положителен знак. Ако пазаруваме по-осъзнато, стремим се към качество и не трупаме излишни дрехи със стихиен размах, толкова по-добре както за опазването на природата, така и за бюджета ни. Още повече, че така наречената шопинг “терапия” много често единствено задълбочава чувството ни за празнота, за което говорим.