Какви витамини трябва да си набавяме през есента?

С идването на есента всичко стана някак по-красиво навън, но пък ставането сутрин стана много по-трудно. Като се събудим за работа и навън е още тъмно, а пък се и стъмва по-рано. Устните ни са по-сухи, кожата ни също, а настроението ни е малко по-напрегнато и на моменти апатично. Но хората са доказали отдавна, че ако си набавяме необходимите ни витамини, ще успеем да се справим с тези “странични ефекти” на есента.

Започнете да променяте живота си с храненето. Ако сте раздразнителни и имате кръгове под очите, най-вероятно ви липсва витамин В 1 . Ако устните ви загубят аления си цвят и в ъглите на устата се появят малки ранички – витамин 2 . Летаргията, лошият сън и цепенето на ноктите са типични недостатъци на 3 . И в трите случая включете в диетата си кедрови ядки, кафяв ориз, шам-фъстъци, бадеми, телешки черен дроб, пшенични трици и гъби.

При липса на витамин А  кожата започва да се отлепва и по ноктите се появяват бели петънца. В този случай регенерацията на тъканите ще се подобри чрез ядене на млечни продукти, черен дроб, моркови и зелени зеленчуци.

От липсата на слънце, често в тялото има недостиг на витамин С и витамин D . В резултат -чувствате повишена умора, суха кожа, намален апетит  и отслабен имунитет. Източникът на аскорбинова киселина, който може да ви ободри, са почти всички пресни плодове, тиква, магданоз, копър, цитрусови плодове и кисело зеле. А витамин D може да си набавите от масло, черен дроб, яйца и риба.

Ако косата и ноктите ви са станали чупливи, витамин Е ще помогне. Намира се в маруля, салати с айсберг, зърнени храни, яйца (особено пъдпъдъци) и сирене.

Ако вашият ритъм на живот не ви позволява да си осигурите балансирана диета – витаминно-минералния комплекс ще бъде спасението от есенния блус. За да намерите система за подобряване на здравето специално за вашето тяло, най-добре е да вземете кръвен тест за нивото на различните витамини в тялото ви и едва след това да отидете в аптеката.