Какви храни да ядем преди и след тренировка?

Когато искате да постигнете добри резултати от активен спорт, трябва да сте наясно, че освен усилените тренировки, значим компонент за добрата ви форма е и правилното хранене.

Приемът на подходящи хранителни продукти, преди и след натоварване, е ключът към здравето и хармонията на тялото. Дори и най-тежките тренировки са безмислени, ако менюто ви е съставено неправилно, затова днес ще ви представим насоки, какво да консумирате.

В своята практика спортистите са установили, че приемането на въглехидрати преди тренировка и на протеин и бързи въглехидрати след нея, са най-добрият вариант. Важно е храненето да се осъществи поне 1-2 часа преди натоварването, за да се избегне тежест в стомаха.

Два-три часа преди тренировка заложете на варени или печени картофи, овесени ядки или ориз, който е отличен източник на бавни въглехидрати, които осигуряват продължително енергия за тялото. Може да бъде варен или печен на фурна.

Час-два преди преди тренировка: портокал (може и друг цитрусов плод) или  банан, който помага за увеличаване на енергийните нива и ускорява обмяната на веществата. Осигурява постоянен поток на калории, тоест на енергия, тъй като съдържа много въглехидрати и калий.

Половин час преди тренировка е добре да приемате храни, богати на протеини, например, яйца или хранителна добавка /суроватъчен протеин/. Друг вариант е енергизираща хранителна добавка или парче шоколад. Те обикновено съдържат стимулиращи вещества – кофеин, зелен чай и мигновено осигуряват допълнителна енергия за тялото. Внимавайте и с количеството на храната, за да не пренасочите усилията на организма да я преработва, вместо да подхранва мускулите.

Протеини след тренировка

След физическото натоварване мускулите се нуждаят от подхранване. За пълноценното възстановяване на организма са необходими правилно подбрани храни и/или хранителни добавки. Основополагащ е протеинът. Неговото приемане след тренировка е важно за спиране на катаболните процеси /разграждането на мускулите/ и помагат за ускоряване на растежа на мускулните клетки. Протеин може да си осигурите чрез яйцата /белтъка/, млечните продукти, пилешкото месо, зелените листни зеленчуци и хранителните добавки.

Бързи въглехидрати след тренировка

Успоредно с подхранването с протеин е важно да приемете и бърз въглехидрат. Това отново може да бъде банан, някакъв малък десерт, няколко парчета шоколад или просто добавете пакетче захар към протеиновата си напитка.

Хранителни добавки

На пазара на хранителни добавки се предлага огромно разнообразие от продукти, разработени специално за приемане след тренировка. В тях се съдържат всички нужни елементи – бързи въглехидрати, протеини, аминокиселини, витамини и други.

Вода по време на тренировка

Друго важно, което трябва да приемате преди, по време и след тренировка е водата. Митът, че не бива да пиете течности, докато спортувате, отдавна е разбулен. По време на активно движение организмът повишава температурата си и задейства механизъм за предпазване от прегряване – потенето. С него се губят вода и много важни електролити. Набавянето им с храната и течностите връща организма в норма и премахва стреса.

Източник: dietata.com