Как да се преборим с целулита

Целулита е един от най-досадните проблеми, с които една жена се сблъсква. Той представлява възпалително състояние на подкожната мастна тъкан, което води до увеличаване на броя и обема на мастните клетки и организиране на поддържащата съединителна тъкан във фиброзни снопчета, което води до типичния вид на кожата, която прилича на „портокалова кора“. Няколко фактора участват в създаването на патологичния процес, като се започне от неправилното функциониране на венозната и лимфната микроциркулация. Тази ситуация, без намеса, има тенденция да се влошава с бавна и прогресивна еволюция. Всъщност се създава порочен кръг: дегенерация на микроциркулацията на мастната тъкан, водеща до по-голям застой на течности, с влошаване на възпалителното състояние и влошаване на целулита.

Можем да идентифицираме три етапа при развитието на целулит: заформянето на целулит, характеризиращ се със стагнация на течности в класическите зони, където целулитът се натрупва; фиброзен целулит, при който започваме да забелязваме характерния вид на „портокалова кора“; и накрая, склеротичен целулит, в последния стадий, където кожната тъкан е твърда, с неправилен профил, поради наличието на макронодули, които са болезнени на допир. Внимавайте да не бъркате целулита със задържането на вода. То се причинява от прекомерно събиране на течности между клетките, които не са добре разпределени и се натрупват между тъканите, а целулитът е следствие от възпалителни процеси, засягащи кръвоносните съдове, мастната тъкан и интерстициалната тъкан. Така че, ако страдате от задържане на вода, не е задължително да имате целулит като следствие. Същото важи и за обратното: наличието на целулит не означава непременно лимфен проблем. Причините за този проблем модат да бъдат много. Повишаването на теглото благоприятства значително натрупването на мазнини, както и липсата на физическа активност. Но не е сигурно: можете да сте предразположени към целулит, дори и да не сте с наднормено тегло. Освен това може да засегне различни зони, отново в зависимост от личното предразположение и локализираните мазнини. Като цяло най-засегнатите зони са бедрата, ръцете и задните части. Неудобните дрехи, като дънки или клинове, които са твърде тесни и високи токчета, носени в продължение на много часове на деня, също допринасят за лошото кръвообращение и насърчават целулита. Ето защо е по-добре да изберете удобно облекло, особено ако седите по цял ден в офиса или в университета.

Как да се преборим с целулита?

Първото средство за борба с целулита е да промените диетата си в полза на по-здравословен, по-балансиран живот. Хидратацията е фундаментална. Затова заложете на тези храни, които са по-богати на вода като диня, ананас, аспержи, краставици, лук, маруля и т.н. Разбира се, трябва да пиете поне 1,5 литра вода на ден, за предпочитане два. Противно на това, което много хора вярват, водата не подува. Има и храни, които абсолютно трябва да избягвате, като прекалено солени храни, колбаси и зърнени закуски. Вместо това включете в диетата си храни с високо съдържание на фибри, които подобряват чревния транзит, намалявайки натрупването на захар и мазнини. Наред с храната, спортът е едно от основните лекове за страдащите от целулит. Всъщност спортуването помага за увеличаване на мускулната маса и изгарянето на мазнини. Освен това ви прави по-тонизирани и бавно премахва целулита от тялото ви. Но внимавайте, половинчасовото бягане от време на време не е достатъчно. Важно е, както при храненето, физическата активност да е постоянна и продължителна.

Не на последно място, козметичните процедури и антицелулитните кремове също могат да бъдат ценна помощ, ако се съчетаят със спорт и здравословно хранене. Вижте нашите любими кремове, които успешно помагат в борбата с целулита.

Оформящ крем против целулит Shiseido

Разгледай

Концентрат против целулит Collinstar

Разгледай