Какво представлява интуитивното хранене?

Ако и ви сте чували така нашумелия израз “интуитивно хранене”, но все още не сте напълно сигурни какво означава това – тази статия е за вас!

Според проучване на Калифорнийския университет се установява, че увеличаването на теглото е забавен ефект от диетата. Професорът по психология Пол Розин от университета в Пенсилвания заключава, че стресът и безпокойството от спазването на здравословна диета могат да бъдат по-негативни за здравето ни от всичко, което ядем. Броят на затлъстелите хора в световен мащаб е по-висок от всякога, но хранителните разстройства също се увеличават.

През 2008 г., когато Гуинет Полтроу стартира компанията си за начин на живот Goop, Америка и Европа преживяха гастро ренесанс. Ограниченията за храна с цел отслабване излязоха от мода – те бяха заменени от философията за здравословен начин на живот. В крайна сметка става въпрос не само за тялото, но и за духа ни. Оказа се обаче, че здравословният начин на живот е вълк в овча кожа. Проблемът на стриктното спазване на здравословен начин на живот е, че вместо да слушаме тялото си ние му поставяме забрани и като ги нарушим се чувстваме виновни. 

Първият елемент на интуитивното хранене е здравословният глад: не е нужно да ядете храна само защото “е време за ядене”, но също така не е хубаво и да изядете цяла кошница с хляб, просто защото е вкусно. Стъпка втора – изчистете ума си от всички “правила” и разгледайте внимателно менюто, като се фокусирате върху храните, които наистина харесвате и ви се ядат. 

 Когато се тревожите за всичко, което ядете, нивата на кортизол , хормона на стреса, се повишават и това причинява физически и психически заболявания. Детокс? Самата теория, че вътре в нас има отрова, е отровна. И в крайна сметка,  ако няма правила за нарушаване и избягване, желанието да се яде това или онова ястие ще бъде съвсем различно. Удоволствието от нарушаването на табуто ще изчезне.