Как да запазим стройна фигура по празниците без лишения!?

Празниците идват, а с това се завръщат и страховете на всяка жена от напълняване заради всички вкусотии, които предстои да си хапнем. Да, така си е. Не може да отречем, че около Коледа и Нова Година режима ни се нарушава и си позволяваме една курабийка повече, още едно парче от коледната пита, малко щрудел и т.н. Първото и най-важно нещо, което искаме да ви кажем, е че в това няма нищо лошо! Освен това не е казано, че трябва да качвате килограми. Стига да знаете кога, как, по колко и какво да си позволявате. Именно за да ви помогнем с тази задача сме тук днес.

Какво?

На Бъдни вечер се ядат постни ястия, което безспорно е предимство. Трябва обаче да бъдете внимателни! Постните ястия означават и доста тестени изделия – пити, лучници, баници, курабийки. Опитайте се да ги избягвате или поне хапнете минимално количество. Наблегнете на пълнените чушки, бобената салата, сърмите и т.н. – по-леки и ненатоварващи храни. Избягвайте да добавяте сосове и подправки. Ако обаче нещо има нужда от овкусяване – придържайте се към хималайската сол (която помага за забързването на метаболизма) и зехтина.

По колко?

Малките порции, разбира се, се подразбират. Напълнете чинията си с нещата, които смятат да консумирате, и избягвайте да я допълвате с още храна от блюдата. Когато всички порции са на масата може лесно да загубим бройката и количеството на нещата, които сме изяли, затова е по-добре да си определим порцията още от началото на вечерта и да се придържаме към нея. Когато видите чинията си пълна, ще забележите точното количество храна, което ще поемете, и ако добавите още към него то вече ще ви се стори прекалено много.

Как?

Бавно! По празниците прекарваме много време на масата, затова няма за къде да бързате. Радвайте се на времето със семейството си и се хранете бавно. В случай, че майка ви/баба ви/леля ви са приготвили празничната вечеря, се наслаждавайте на всяка хапка, защото колко често ви се случва това удоволствие? Режете порциите си на малки хапки и хапвайте по една през няколко минути. Така ще се нахраните по-бавно и накрая няма да усещате тежест. Освен това, не забравяйте че докато човек стои седнал често не усеща дали се е нахранил и има склонност да продължава с порциите. Ако нещо трябва да се донесе на масата – вие станете да го вземете, ако нещо трябва да се свърши – вие го направете. От време на време може да излизате, за да се поразходите за няколко минути или пък да си поиграете с децата, домашните любимци и т.н. Никой не е казал, че трябва да сте постоянно на масата.

Кога?

Съвсем нормално е по празниците да оставаме на масата до по-късно, което ни подвежда непрекъснато да посягаме към нещо от трапезата. Определете си един час, след който няма да приемате никаква храна и алкохол, а само вода. И го спазвайте! Нека той да бъде поне два часа преди лягането. Така метаболизма ви ще има време да се справи с приетата храна и когато заспивате няма да ви е тежко. Сутрините също са важни! Не се поддавайте на тестените изкушения. Изберете си само едно парче и хапнете него! Много често организма ни заблуждава, че когато има повече храна на масата сме по-гладни отколкото всъщност сме. Но коледната сутрин е като всяка друга и имаме нужда от същото количество енергия като по принцип.