Как да се преборим с досадните стрии

Стриите са малки лезии, които се образуват върху епидермиса в резултат на значително разкъсване на дермата (най-дълбокия слой на кожата). Независимо дали става дума за промяна в теглото, бременност или внезапен растеж, когато кожата е опъната твърде рязко, тя се разкъсва и тогава се появяват стрии. Неслучайно те се появяват в области, където е по-лесно да отслабнете или да натрупате тегло: гърди, корем, бедра, дупе и ръце. Цветът на стриите е тясно свързан с етапа, в който се намират: те първоначално придобиват червен или лилав цвят, а след това стават бели.

Вероятно има въпрос, който силно ви вълнува в момента, а именно как да намалим и предотвратим появата на стрии?

Предотвратването на стриите е най-добрият начин за справяне с проблема, особено ако вече сте засегнати и искате да спрете разпространението им. Има някои общи правила, които трябва да се спазват, особено по отношение на диетата и начина на живот, за да се преборите с тях.

За предотвратяване на появата на стрии е необходимо да се спазват някои основни правила в диетата като намаляване на мазнините (пържени храни, колбаси, но също и алкохол и кофеин). Яжте повече плодове и зеленчуци, пийте много вода и залагайте на храни, богати на бета-каротин, често разпознаваеми по характерния си оранжев цвят. Въведете в менюто си храни, богати на селен, цинк и магнезий, които запазват тонуса на кожата. Много е важно да имате предвид, че в домашни условия постоянното използване на кремове за стрии, е по-ефективно във фазата на превенция, отколкото във фазата на лечение. Прилагането на кремове срещу стрии дава първите оптимални резултати след 60 дни употреба. Разбира се, възможно е и премахване на съществуващи стрии, но то се извършва професионално в центровете за красота, като най-честите процедури, които се борят със стриите са лазерен и химически пилинг. 

След като разбрахте какви са най-честите причини за поява на стрии и как може да ги предотвратите, разгледайте едни от най- ефикасните кремове и масла в Notino.bg.

Купи серум за стрии Lierac

Купи крем за стрии Vichy

Купи олио за стрии Klorane 

Купи масло за стрии и белези Bio-Oil