Как и кога да се храним преди тренировка

Всички знаем, че имаме нужда да се храним добре за да имаме сили за тренировките си, но стане ли въпрос за храненето преди тренировка нещата се усложняват.

Някои хора предпочитат прости въглехидрати като бонбони, а други банани и тахан или фъстъчено масло, а трети не ядът нищо.

Но всъщност, тренировките на гладно могат да допринесат за разграждането на протеини и загубата на мускули, а също така има и  възможността да не се наслаждавате на самата тренировка.

Ниските нива на кръвната захар, ако чакате прекалено дълго между храненията, също могат да причинят нередовен или ускорен сърдечен ритъм, раздразнителност (поради силен глад), объркване, проблеми със зрението и в краен случай загуба на съзнание.

Но с какво да се храним преди тренировка?

Ако тренирате редовно е важно да мислите за храненето си не само за час-два преди тренировка, но и през целия ден. Мислете за храненята преди тренировка като частички от голям пъзел. Балансираното хранене е напълно достатъчно за да функционирате правилно, това означава да ядете точното количество калории, за да поддържате телесното си тегло и да давайте приоритет на плодовете, зеленчуците, месо, млечни продукти, яйца, здравословни мазнини и бобови растения.

Вземете под внимание вашите макронутриенти в храната, която консумирате. 

Въглехидратите ви осигуряват бърза енергия за упражнения и са най-лесно смилаемият макронутриент – така, че искате вашата закуска преди тренировка да е богата на тях.

Протеинът ви осигурява аминокиселини за възстановяване на мускулите, както и малко енергия за упражнения. Като отнема повече време за смилане от въглехидратите, той помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар, за да се предотврати хипогликемия (ниска кръвна захар) по време на тренировка.

Кога да се храним преди тренировка?

2 до 3 часа преди тренировка: Яжте балансирано ястие от въглехидрати, протеини и мазнини (около същия размер на порцията, който бихте яли нормално). Може би паста с пилешко и зехтин.

30 до 60 минути преди тренировка: Фокусирайте се върху въглехидратите и протеините. Например бял препечен хляб и фъстъчено масло или нискомаслено мляко и мюсли.
По-малко от 30 минути преди тренировка: Яжте храни или напитки само с въглехидрати. Като банан, спортна напитка, бели крекери, оризовки.