Как правилно да поддържаме водния баланс в организма ни

Това, че трябва да пиете около два литра вода на ден, не е тайна. Но успявате ли да изпълните тази дневна норма? Вероятно не. Кимбърли Снайдер, звезден диетолог от Лос Анджелис, чиито клиенти включват Рийз Уидърспун, Дрю Баримор и Кери Вашингтон, сподели своите препоръки, за да се съобрази с водния режим. Прочетете ги по-долу и отидете до охладителя за чаша вода.

„Всичко в нашето тяло – от работата на органите до хормоналния баланс – зависи от количеството течност. Когато водният баланс е нормален, ставите се смазват, кожата става по-гладка и равномерна, а косата расте здрава. И обратно, когато тялото е дехидратирано, кожата изглежда скучна, връхчетата стават чупливи, енергията намалява и метаболизмът се забавя “, обяснява Кимбърли Снайдер.

Персонализирайте обичайната си норма
Осем чаши вода на ден се счита за средна норма, но това не означава, че трябва да се придържате точно към такова предписание. Всичко зависи от индивидуалните характеристики на тялото, предпочитания, начин на живот и дори температурата на улицата – колкото по-горещо е необходимо повече вода. По правило жените трябва да пият около 1,7 литра вода на ден, а мъжете трябва да пият около 3,7 литра. Но ако искате да изчислите процента си по-точно, Кимбърли Снайдер съветва: „Пийте от 30 до 60 милилитра за килограм от теглото си. Например, ако тежите 50 килограма, трябва да пиете от 1,5 до 3 литра вода на ден. ”

Пийте вода със стайна температура
„Винаги казвам на клиентите си, че е важно да пият вода на стайна температура. Ако напитката е студена, тялото ще трябва да изразходва повече енергия, за да доведе водата до удобна температура. А леденостудената вода може да доведе до свиване на кръвоносните съдове в стомаха, пречи на процеса на храносмилане и по този начин дори да дехидратира тялото. “

Пийте вода сутрин
Кимбърли Снайдер съветва да започнете деня си с чаша вода. „През нощта тялото се дехидратира. Чаша вода сутрин ще ви помогне да презаредите батериите за целия ден. Най-добре е да пиете топла вода с резен лимон – това ще подобри черния дроб. В допълнение, лимонът е мощен източник на витамин С, той ще помогне за очистването на тялото от токсини “, обяснява експертът.

Пийте вода между храненията, а не по време на хранене
Свикнали сме да пием вода, когато ядем, но всъщност това е най-лошият момент. „Голямо количество течност по време на хранене втечнява храносмилателните сокове и може, напротив, да предизвика дехидратация“, обяснява Кимбърли Снайдер. Най-добре е да пиете вода между храненията – поне половин час преди хранене и един час след това.

Яжте зеленчуци, състоящи се от вода
„Водата е първият и най-очевидният източник на течности, но зеленчуците също могат да помогнат да се отървете от дехидратацията“, казва диетологът. Например една краставица е богата на витамини от група В, хранителни вещества, електролити и се състои почти изцяло от вода. Също в това отношение полезният целина е богат на витамини, минерали и фибри. Освен това, благодарение на него, кожата става чиста и сияйна. Кимбърли Снайдер препоръчва добавянето на краставица и целина към коктейла и го пие сутрин на празен стомах. Така полезните свойства ще повлияят най-добре на тялото.