Карл Лагерфелд и неговите музи

Ванеса Паради, Кейт Мос, Кара Делевин и Кристен Стюарт – на пръв поглед не разбирате какво е общото между тези звезди, но всички те имат нещо общо  – те вдъхновяваха Карл Лагерфелд. Легендарният дизайнер никога не се е впечатлявал от типичните красавици – той виждаше нещо повече в музите си: харизма, сила на характера, вътрешна красота. Да бъдеш едно от вдъхновенията на Карл е като да се изкачиш до най-високата точка на модния Олимп. Имената на музите му са останали завинаги в модната история.

Линда Евангелиста, Карл Лагерфелд и Анна Уинтур, 1990 г.
Карл Лагерфелд и Клаудия Шифър, 1992 г.

Пионерка беше французойката Инес де ла Фрессанг. Когато Лагерфелд представя Инес като негова муза през 1983 г., тя, подобно на Пепеляшка, моментално се превръща не просто в модел, а в посланик на Chanel и олицетворение на френския шик. Карл видя в нея младата Коко Шанел. Съюзът им продължи до 1989 г. и поради факта, че Инес се съгласи да позира по бюст, а дизайнерът сравнява този акт с жестовете на скучната и жалка буржоазия и казва: “Това е твърде вулгарно! ” В резултат на това Инес и Карл не общуваха в продължение на 20 години, докато моделът не се появи отново – на финала на ревюто на Chanel пролет-лято 2011.

Карл Лагерфелд и Карин Ройтфелд, 2007

Оттогава Карл продължава да търси вдъхновение в своите съвременници и много често го намира сред звездите на модния подиум. Кристен Макменами, Линда Евангелиста, Клаудия Шифър и Стела Тенант. Една от постоянните му любимки, Кристен Макменами, дизайнерът дори доведе до олтара през 1997 г. по време на сватбата ѝ с известния фотограф Майлс Олдридж. Сред музите му, разбира се, бяха и звездите на Холивуд. Става дума за Даян Крюгер, Джулиан Мур, Тилда Суинтън и Кристен Стюарт.

Карл има усет към младите таланти; много преди другите, той забелязва онези, които по-късно стават лицето на цяло десетилетие. Сред музите му били Лили Алън, Майли Сайръс, Уилоу Смит и дори 10-годишният  Хъдсън Крьониг, който участваше в повече от едно шоу на Chanel.

Карл Лагерфелд и Лили-Роуз Деп, 2017