Лесните решения на моментите, в които сме стресирани

Грижата за самите нас е много трудна покрай всички задължения и задачи, които имаме. Понякога е турдно да отделим време да си измием косата, пък какво остава за нещо повече.

И все пак грижата за нас самите е не само важна, но и постижима. Проблемът е там, че дълго време мислехме, че грижата за себе си се състои в спа ден или уикенд пътуване до някое уелнес място. Но това, което трябва да разберем, е, че тази грижа не е от големи жестове и усилия, а става въпрос за това да слушаш тялото си, сърцето си и ума си.

Когато се чувстваме замаяни или изтощени, обикновено това е моментът, в който трябва да забавим ритъма. Да изключим за малко е най-терапевтичната форма на самолечение, която не изисква много време или пари. В най-стресиращите моменти е хубаво да спираме, да си поемем дълбоко въздух и да се попитаме: Какво ми трябва в момента? Отговорите са различни. Понякога е нещо толкова просто като чаша вода, защото сме дехидратирани или може би защото сме изпили прекалено много кафе. Друг път ни трябва малко свеж въздух. В крайна сметка, всички отговори имат едно общо: те са прости и ефективни, само ако имаме смелостта да се попитаме.

Преди винаги търсехме отговорите при другите хора и си милсехме, че те могат да ни дадат решение на проблемите ни, но всъщност отговорите са били под носа ни. Ако сте си мислели, че щом нещо работи за другите, то и при вас ще има същия ефект – не е така. Всъщност е много важно да се вслушвате в себе си, защото тялото ви винаги знае от какво има нужда. Понякога решението на проблемите ви е една дълга вана с книга в ръка, а друг път може да се нуждаете от това да сложите телефона си на самолетен режим, да си пуснете музика и да излезнете на разходка.

Научете се да се вслушвате себе си – има моменти, в които просто трябва да изключим и да паузираме всички правила, които следваме обикновено. Загубете няколко часа в гледане на филм, изяжте един шоколад или онова парче торта, за което си мечатете от седмици. Излезте с приятелки или просто отделете един ден на някоя книга. Винаги се питайте: Какво ми трябва в момента? След което слушайте тялото си. Може да се изненадате колко лесен е отговорът и ще се радвате да научите, че той винаги е на ваше разположение.