Лятна диета с диня

Както и друг път сме казвали, когато решите да се подложите на хранителен режим за отслабване, хубаво е той да е базиран на сезонните плодове и зеленчуци. Една от най-добрите и вкусни летни диети е с прием на диня, която пречиства организма и помага в борбата с излишното тегло.

Ефективността на тази сезонна диета се дължи на качествата на динята. В нея се съдържа лесноусвояема захар – глюкоза и фруктоза. Освен това, тя доставя на тялото необходимите за него: фолиева киселина, целулоза, пектини. Този плод притежава уникалната способност да извежда от организма урината,затова се смята за един от най-добрите „чистачи“ на бъбреците.

Диетата с диня не бива да се практикува повече от 5 дни. Специалистите предупреждават, че е възможно още на втория ден от диетата да изпитате неприятно усещане за болка и стъргане в корема. Ако не се чувстате добре, спрете диетата. Добре е да знаете, че първите два дни на динената диета вие ще намалите килограми най-вече за сметка на течностите в организма.

Меню на динената диета

Динената диета е изключително проста за изпълнение. В най-строгия си вариант тя включва ядене само на диня. В случая е важно съотношението 1 кг диня срещу 10 кг телесно тегло. Така, ако тежите 70 кг, то ще трябва дневната ви динена доза да е не по-малко от 7 килограма. Всички останали продукти са забранени. Динята може да се яде по всяко време на деня. Задължително пийте и много вода – най-добре натурална и негазирана. Желателно е да не приемате алкохол, докато сте на диня.


Динена диета – втори вариант

Това меню е по-леко, защото в него се допуска и прием на една-две филии ръжен хляб. При този вариант е препоръчително диетичният режим да се удължи до 8-10 дни. Както и в първия вариант всички останали продукти са забранени. Динената диета не бива да продължава повече от 10 дни. Захранването трябва да става с нискомаслени и богати на белтъчини храни – всички плодове и зеленчуци, риба, пиле, сирене, кашкавал, яйца – др.

Вечерята трябва да е минимум 4 часа преди сън, най-добре около 18 часа и да е съставена само от диня в съотношение 1 кг диня на 30 кг телесно тегло. Добре е тази поддържаща диета да продължи около 10 дни. През това време теглото ви ще продължава да намалява, но с по-бавно темпо. Едновременно с това ще се нормализира обмяната на веществата, а организмът ще се изчиства от шлаки и токсини.