Малката баня – красивото кътче в нашия дом

Когато говорим за малка баня, модерният и функционален дизайн е една трудно постижима, но не и невъзможна цел. Трудно е да поставим в едно помещение с наистина скромна площ всичко необходимо за комфортния живот на съвременния човек, създавайки красив и удобен интериор.Въпреки това, съществуват прости техники, прилагането на които ще ви помогнат да превърнете санитарното помещение не само в удобна, но и в модерна и уютна част от вашето жилище.

Има няколко общи правила за оптимизация на малките пространства.

При спазване на част от тях, дори най-малкото помещение ще изглежда много по-просторно и светло. Не пренебрегвайте тези правила при създаването на интериора на малката баня у дома.

  • Използвайте довършителни ярки цветове. При проектирането на малка баня, много светлите и много тъмните цветове използвайте само като акцент.
  • Използвайте огледала – те са в състояние да увеличат визуално площта на малката ви баня цели два пъти.Съветваме ви да не поставяте огледала едно срещу друго, за да избегнете така наречения ефект на „Тунела“. Най-добре поставете огледалата върху две стени, които се събират под прав ъгъл.
  • Използвайте гланцирани повърхности – те създават игра на отражения и добави към интериора светлина и различни контрасти. Например, напоследък е много модерно създаването на лъскав таван.
  • Подсигурете добро осветление – колкото по-ярко е осветлението в стаята, толкова повече тя изглежда по-просторна. В малката баня монтираните в/на тавана осветителни тела са недостатъчни и е необходимо да се помисли за допълнителни източници на светлина.
  • Преградни стени и части от мебели изработени от стъкло ще направят пространството по-леко и приятно.
  • Мебелите трябва да са малки и задължително многофункционални, за да не „изяждат“ от така или иначе малкото пространство.
  • Помислете за това, как да поставите душ вместо стандартната в много жилища вана.