На яйчена диета по Великден

Едва ли има по-подходящо време от Великден, когато можете да направите яйчена диета. По празниците така или иначе се консумират много яйца, а понякога остават и в излишек, затова рехихме да ви представим специална диета, която акцентира върху приема на яйца. Те са полезни – усвояват се на 98% от организма, съдържат витамини, микроелементи, протеини и аминокиселини.

Стриктно спазвайте диетата и преди започването й е препоръчително да се консултирате с лекар или диетолог. Този хранителен режим се прави 2 пъти в година по две седмици и е важно да се отбележи, че не е подходящ за хора с високо кръвно и висок холестерол. Диетата се състои от три хранения: закуска, обяд и вечеря. Вечерята не трябва да се приема по-късно от 18 часа.

ЗАКУСКА: 2 сварени яйца, кафе или чай без захар, 1 ябълка.

ПЪРВИ ДЕН: за обяд 2 портокала, 2 твърдо сварени яйца, 40 г бадеми, 1 домат, чаша кафе. За вечеря 1 кюфте от пилешко месо, 1 домат, 6 парченца краставица, зелева салата без олио, 1 грейпфрут.

ВТОРИ ДЕН: за обяд 1 яйце, 1 грейпфрут, 1 чаша черно кафе. За вечеря 150 г телешко месо, зелена салата, чай.

ТРЕТИ ДЕН: 2 яйца, 1 домат, 15 г варено зеле, чаша кафе за обяд. А за вечеря – 150 г варено филе от риба, кетчуп, 1 краставица, чаша чай без захар.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН: 1 грейпфрут, салата от зеле и целина с кисело мляко, чай за обяд. За вечеря – 1 сварено яйце, 140 г извара с червен пипер и кимион, 100 г моркови с лимонов сок.

ПЕТИ ДЕН: за обяд 2 варени яйца, салата от маруля, чай. За вечеря 200 г варено пилешко месо, зелена салата.

ШЕСТИ ДЕН: 200 г плодова салата от ябълки, грейпфрут и орехи. За вечеря 200 г варена риба, 60 г задушени гъби, чай.

СЕДМИ ДЕН: 100 г извара с 1 яйце, зеленчуков бульон, а за вечеря плодова салата и чаша айран.

През втората седмица се повтаря същият хранителен режим. Резултат от яйчената диета – диетата дава възможност за две седмици да отслабнете с пет килограма. Резултатът е добър, защото яйцата създават чувство за ситост и са нискокалорични.