Пасторално настроение на ревюто на Christophe Josse

Christophe Josse 1

Френският изключителен новатор Christophe Josse отпразнува своето завръщане във висшата мода с една изчистена, спокойна и събрана колекция от само 15 модела. Тя е кратка, с определена простота и чистота. В нея за пореден път се долавя неговият тънък усет към деликатното, финото и чупливото. Неговите творения са първообраз на естетиката на крехката елегантност, усещане за лекота и свобода, примесено с чувственост. За пореден път е създал изкусни форми, носещи съвременния дух и динамика – неокласицизъм.
Преднамерената непринуденост, сегментната конструкция на дрехите, плъзгащите се плитки и контрастни тъкани помагат да се дефинира неподражаемият стил на французина, създавайки ултра-женствен и романтичен силует.

Christophe Josse 3

Christophe Josse 4
Преобладаващите нежни и плавни нагъвания във вертикалните линии, изглеждат елегантно и нежно и в хоризонталните форми, без дори за секунда да изгубят от своята изящност. Създават фин силует на талията.
Дизайнерът виртуозно преплита различни сложни елементи, за да създаде изчистен графичен ефект, който осигурява малко повече възвисеност и грация на леко ретрообразните форми. А включването на плетиво, бродерия, дантела, злато и малко пера и блясък придава на дрехите младежка причудливост.
Липсата на прекомерна украса върху моделите дава възможност на Josse да демонстрира, чрез своето умело конструиране, сложността на изработката на роклите.
Дизайнът се бори между прави линии, извивки, архитектурни обеми и органична гладкост. Комбинацията от различни материи като органза, сатен, кашмир, лен завършват визуалните изненади и обогатяват текстурите без да ги затрупват. Докосванията са леки, творчески, технични – в търсене на грация и изящество. На тази изтънчена елегантност, парадоксално, пасват иделано равните сандали.
Шоуто може и да беше кратко, с полюляване в ограничена цветова палитра от слонова кост, непорочно бяло, шам фъстък, капучино и сметана и само леко докосване на navy green и пепел от рози, но беше експанзивно в показването на котюр техниките, които са най-яркият белег на творчеството на Christophe Josse.

Christophe Josse 5

Автор: Марина Делева