Появи се двойничка на лейди Ди

Celia McCorquodale, племенницата на лейди Даяна, дъщерята на по-голямата сестра на принцесата, сключи брак в Stoke Rochford, Lincolnshire в събота. Роклята бе феноменална, точно като за принцеса – прекрасна, нежна дантела по тялото. Съвсем нормално като за аристократична сватба. Но в тази история има един вълнуващ момент, намиращ изражение в няколко бляскави диаманта.

spencer-1529332037

 

shutterstock-editorial-9718711aq-huge-1529334122
Celia се омъжи за George Woodhouse и носеше същата тиара, която бе носена от принцеса Даяна в деня, когато се омъжи за принц Чарлз през 1981 година. Фабюлистичното бижу се предава в семейство Спенсър/Spencer повече от век и е било носено от поколения жени в рода. Сестрите на лейди Ди Джейн и Сара избраха това наследство за техните сватби, както и съпругите на техния брат Charles Spencer.

tiaras-800VICTORIA LOCKWOOD WEARING THE SPENCER TIARA AT HER WEDDING TO CHARLES SPENCER IN SEPTEMBER 1989

Тиарата е сватбен подарък, даден на бабата на Даяна лейди Cynthia Hamilton при брака й с Albert, Viscount Althorp от лейди Sarah Spencer през 1919. Смята се, че тя я е получила от пралелята на Albert, лейди Sarah Isabella Spencer, която умира по-късно същата година.

emerald-earrings-2000
През 1937 г. бижуто е преправено с нови елементи, изработени от Garrard, претворявайки се във флоралния диамант, който виждаме днес. Настоящата версия, която е изградена от диаманти, оформени като лалета и звезди, заобиколени от спираловидни орнаменти от малки брилянти, е финализирана някъде в края на 30-те години на миналия век.

Spencer Tiara () 1

Вярва се, че някои от брилянтите идват от бижу, което някога е принадлежало на Frances Manby, последната известна Viscountess of Montagu от 18 век. Линията бива прекъсната, когато съпругът й Mark Browne, тогавашният девети Viscount Montagu, умира само девет месеца след сватбата им през 1797.
Не е ясно, обаче, как точно тези елементи са се оказали част от притежанието на лейди Sarah Spencer. Като цяло, бляскавото бижу може да проследи аристократичния произход на семейството от периода на Тюдорите.

Истинска - вляво, фалшива - вдясно
Ляво – ИСТИНСКАТА тиара; Дясно – КОПИЕ

Принцеса Даяна продължава да носи бижуто и след сватбата си на редица други кралски ангажименти – кралското турне в Австралия през 1983 г. И на посещение в Германия през 1987.

dianawearingspencertiara-1529332654

Оказва се, че короната често била заемана от семейния сейф, защото е много по-лека и по-удобна за носене от всички останали кралски корони. След смъртта на ‘принцесата на народа’ през 1997 г. тиарата не е била излагана публично на нито една изложба или носена от някого.

377604
Точно това е прословутото събитие, за което говори целият свят. Именно в този ден Меган бе най-обсъжданата жена, а нейният тоалет на Oscar de la Renta за $5,490 – силно критикуван.

meghan-markle-in-oscar-de-la-renta-princess-dianas-niece-wedding

Предполагаше се, че четири седмици по-рано, именно тя трябваше да носи прословутата корона, но всъщност, това се оказва невъзможно, тъй като бижуто не принадлежи на кралското семейство, а на семейство Спенсър и без тяхното изрично разрешение не може да бъде взета.

1

Приликата между двете жени е изумителна!

Редактор: Марина Делева