Световната мода осиротя – почина Hubert de Givenchy

В безкрайното междузвздно пространство отекна гласа на още един тенор на модната музика. Сред нас остана неговото ехо, което ще кънти в историята на изкуството завинаги. Hubert de Givenchy почина на 91 и остави богато наследство за тези, която знаят не цената, а стойността на неговите дрехи и неговата мода.

Hubert de Givenchy
Мястото е Париж, а светът плаче – модният свят загуби своя гигант – метафорично и буквално! Граф Hubert James Marcel Taffin de Givenchy, истински френски аристократ, който основа своята модна къща през далечната 52-ра пренесе таланта си на друго ниво, окончателно.


Той е познат на света най-вече с това, че облече своята дългогодишна прекрасна муза Одри Хепбърн във филмите “Breakfast at Tiffany’s” и “Funny Face” и с първия си аромат L’Interdit, който е създаден в следствие на вдъхновението на дизайнера от най-нежната, фина и елегантна актриса на Холивуд, станала нарицателно за прелест!

hubert-de-givenchy-audrey-hepburn-1958
С перфектните си маниери и специфичната дисциплина на старата генерация, Givenchy имаше изключително присъствие, което оцветяваше модната индустрия повече от 50 години.

529805494
Ненадминат колекционер с безупречно око за мебелите и предметите в интериорния дизайн, той оставя след себе си модна къща, която дефинира изящно понятията за изисканост и елегантност.
От големия конгломерат LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, под чиято опека е брандът Givenchy, изказаха мнение за основателя на марката: „Исполин на френската haute couture и джентълмен, който символизира парижкия шик и елегантност за повече от половин век.“

Hubert de Givenchy, Paris
„Той революционира международната мода с най-стилните и елегантни визии, които създаде за своята приятелка и муза, която боготвори повече от 40 години. Тези визии останаха в безвремието на вечността. Работата му е толкова актуална днес, колкото е била и тогава. Липстата му ще бъде осезаема и тежка“, казаха от модната къща.

Givenchy RTW Fall 1985
Givenchy RTW Fall 1985

През 1988 Givenchy продаде лейбъла си Givenchy Couture Group на модния гигант LVMH за 45 млн. долара след 36 години независимост. Той остана творчески директор на къщата още седем години, преди окончателно да се пенсионира през 1995 година.

Hubert de Givenchy Dies at 91
Hubert de Givenchy през 1979 по време на couture preview of Givenchy

„Той беше от тези дизайнери, които поставиха Париж в центъра на модната индустрия, правейки го пулсиращото сърце на този непрестанно растящ жив организъм. Успех той постигна чрез създаването на свой собствен модет етикет. В бляскавите вечерни рокли и във всекидневните дрехи Hubert de Givenchy успя да вплете две редки качества – това да бъде иновативен и това да бъде безкраен.“, каза Бернар Арно, председател и главен изпълнителен директор на LVMH, който сподели, че е тежко покрусен от смъртта на твореца.

hubert-de-givenchy-photos10-1
През следващите години къщата отваря вратата си за имена, които не просто пренаписаха историята на модата, а първо я разтърсиха, разплакаха и стреснаха. Имена като John Galliano, Alexander McQueen, Julien MacDonald и Riccardo Tisci. Всички тези гении на дизайна оставиха не просто следи, а цели полета с кръгове, очертани от извънземния им талант.

Givenchy Spring 1979 HC
През 1954 година Юбер дьо Живанши става първият дизайнер, който официлано създава висококачествена линия ready-to-wear, разграничавайки себе си от котюрната си колекция.

hubert-de-givenchy-photos7-1
Oscar de la Renta, Hubert de Givenchy и партньорът му Philipe Venet

Неговите вечни, удобни и модернизирани дизайни са привлекли широк кръг от видни дами – принцеса Грейс от Монако, Бъни Мелън, херцогинята на Уиндзор, Жаклин Кенеди Онасис, Babe Paley, Глория Гинес, Джейн Фонда, Сао Шлубергер и Дейда Блеър.

GettyImages-1545009.original
„Моята е една от най-красивите професии в модата – да направя другите щастливи само от една моя идея.“, каза котюрният гении миналата година на откриването на изложбата “Hubert de Givenchy” в Музея на дантелата и модата в Calais. „Щастлив съм, защото цял живот работих работата, за която съм мечтал още от дете.“

The 40 Years Of The Creation Of H.De Givenchy In France In September, 1991.
Семейството на текстописеца на френския шик и елегантност планира частна погребална церемония и помоли гостита да не носят цветя, а да дарят парите на UNICEF от негово име.