Седмица на модата в Париж – водещите модни тенденции

С края на Седмицата на модата в Париж, идва краят и на всички ревюта за пролет-лято 2015. И макар малко да ни натъжава фактът, че още дълго време няма да потрепваме при мисълта за ревютата на любимите си дизайнери, да разглеждаме с особен интерес хилядите снимки, да сравняваме колекциите и да си вадим заключения за модните повели през топлия сезон, днес сме на линия, за да ви представим най-доброто от френската столица.

По подиумите на Париж се разходиха модели, излезли изпод ръцете на някои от най-влиятелните и талантливи дизайнери в света на модата – Valentino, Chanel, Hermés, Celiné, Alexander McQueen, Givenchy, Christian Dior, Saint Laurent и много други! Ревютата им предизвикаха фурор и вълнение сред милиони модни почитатели, а за няколко дни Париж бе център на внимание от всички.

Топ дизайнерът Alexander Wang създава една изключителна колекция за Balenciaga, която съдържа в себе си всичко онова, което ще ни вълнува през пролет-лято 2015г. Основните цветове са черно, бяло, пастелно розово и синьо, а материите са леки, много често прозрачни, още по-често – мрежести. Забелязва се присъствието на дългия елек, който вярваме, че ще бъде особено модерен през идните сезони. Брандът се придържа към познатите изчистени форми и обеми, които са в пълна хармония с властващия в момента минимализъм.

Черно, бяло, синьо и жълто бяха основните цветове, които обозначават изключително стилната колекция, представена от Balmain. Типично за марката, по сцената се разходиха модели с интересни дължини и форми, висококачествени материи и наситени цветове. Силно впечатление прави придържането към високата талия, наситеното присъствие на каре и изрязани елементи за предизвикателен вид.

Стилна колекция, решена почти изцяло в бяло и черно, представи модният гигант Christian Dior. Влюбихме се във вталените в кръста поли, които силно се разширяват надолу. Нежно пастелно синьо разнообразяваше колекцията, навявайки ни спомени за лятна прохлада и свежест. Нямаше как да не забележим и наситеното присъствие на още една тенденция, която безспорно ще бъде факт за пролет-лято 2015 – дългите, често чак до глезена, връхни дрехи.

Дизайнерката Isabel Marant и този път не изневерява на себе си и на добре познатия си стил и залага на небрежната ърбън мода. По подиума се разходиха модели, които  могат лесно да намерят своето приложение в ежедневието. В тази много пролетна и свежа колекция силно впечатление ни направи присъствието на наситено бордо и стилни ресни.

Една много свежа и типично пролетна колекция представи Celinè. Влюбихме се във вталените силуети, стилния смесен флорален мотив, широките панталони и дългите почти до глезена поли. Хареса ни фактът, че моделите, които видяхме по подиума, могат лесно да намерят своето приложение и в ежедневието.

Докато разглеждахме колекциите от Седмицата на модата в Париж, нямаше как да не ни направи впечатление едно много стилно ревю. Колкото повече напредвахме със снимките на моделите на Givenchy, толкова повече ни се искаше да притежаваме всяка една дреха от тази колекция!  Типично за брандът, по време на ревюто видяхме много кожа, дантела и прозрачни материи. Силно впечатление ни направиха фолклорните мотиви и форми, от които Givenchy черпи вдъхновение за тази решена изцяло в бяло, черно и кафяво колекция. Влюбихме се в дългите връхни дрехи и кожените панталони.

Една от най-влиятелните модни къщи – Saint Laurent – представи стилна колекция, в основата на която стояха цветните акценти, интересните принтове и нежните шалчета, вързани около шиите на моделите. Видяхме ефирни рокли, стилни панталони с висока талия, обемни наметки, строги широкополи шапки, разнообразявани от ярки цветове.

Една експлозия от цветове, принтове и дължини представи Карл Лагерфелд за Chanel. Типично за брандът, на места се усещаше силното мъжко влияние, което обаче бе омекотено от пастелно розово и стилен флорален мотив. Особено впечатление на всички присъстващи направиха цветните ботуши, които безспорно ще бъдат един от най-търсените артикули за пролет-лято 2015. Присъствието на райе и каре в колекцията на Chanel за пореден път потвърди тяхното лидерско място при тенденциите за топлите сезони.
След супермаркета от миналата година, този път Карл Лагерфелд бе решил да представи своята колекция не къде да е, а на улицата. Гостите бяха настанени по тротоарите, а моделите смело се разхождаха по широкото шосе.

Една много стилна и пролетна колекция представи модният гигант Valentino. Видяхме модели с разнообразен и интересен принт и свеж флорален мотив. Особено много ни харесаха изчистените и стилни мини рокли, обемните и цветни връхни дрехи, присъствието на нежна дантела. С тази своя безспорно красива колекция, италианският дизайнер за пореден път ни напомня защо е сред водещите имена в света на модата.

Типично за себе си, дизайнерите от Alexander McQueen бяха заложили на тъмните цветове и осезаемото присъствие на кожа. Това се разнообразяваше от едрия флорален мотив в бяло и червено, както и от преобладаващо белите съчетания. Колекцията съвсем неочаквано завърши с няколко пищни и много женствени рокли в нежно розово, от които обаче не отсъстваше и задължителната кожа за предизвикателен вид – тайният подпис на Alexander McQueen.

Една изключително женствена и стилна колекция, решена в нежни пастелни цветове, представи Hermés. Красивите и свежи нюанси, елегантните свободни силуети, интересните и наситени цветни принтове нямаше как да не ни накарат да се влюбим. Винаги ни е харесвал стилът на колекциите, които модната къща Hermés представя – лекотата, минимализмът и лишението от всичко излишно и претруфено, говорят за висок стил и изящество.

В колекцията на Miu Miu видяхме стилно съчетание между нежни пастелни цветове и ярки цветни акценти. Впечатление ни направиха нестандартните принтове и разнообразните дължини. Талията на полите и панталоните бе задължително висока, често в съчетание с модерния къс топ. И тук традиционното каре попада в светлината на прожекторите, тайно подаващо се изпод стилни връхни дрехи със строг силует.

Автор: Преслава Цачева