Супер МАРИО

Марио Тестино се ражда на 30 октомври 1954г. в Лима, Перу в семейство на италианец и ирландка. Завършва американското училище в родния си град, след което продължава образованието си в сферата на правото, икономиката и международните отношения. На пръв поглед нищо не подсказва, че Тестино го очаква велика фото-кариера. Вероятно посещенията му в Ню Йорк заедно с баща му, оказват влияние върху светогледа му и насочват вниманието му към модата.
Биографиите на Марио Тестино посочват различни дати на установяването му в Лондон, но това най-вероятно се случва около 1976г. Факт, е че младият фотограф страртира кариерата си именно там, влагайки пари в собствено студио и снимайки начинаещи модели. Славата не закъснява и талантът на перуанския фотограф скоро е забелязан. През 1995г. той снима колекцията на Том Форд за Gucci, с което прави силно впечатление в модните среди.

Марио Тестино ( особено в колаборация с провокативния Форд) внася нова представа за модната фотография. Неговата непринуденост и свободолюбие личат и в снимките му. Той е от творците, които вярват в силата на момента. Тестино се стреми да опознае моделите си, да ги накара да се смеят ( както самият той казва- за него това е най-голямото щастие), за да улови емоцията и да я запечата такава завинаги. Той предпочита да се подготвя дълго за определена сесия, да изпипа детайлите, да предразположи моделите и да постигне внушението , което иска вместо след това да разчита на техническа намеса. Вероятно затова произведенията на Марио са така привлекателни, така изкусителни и близки до всеки, който им се наслаждава.

Марио Тестино става особено популярен след като заснема през 1997г. Лейди Даяна за Vanity Fair.  Повечето от снимките, които познаваме на Уелската принцеса са дело на Тестино. Той дори приема титлата фотограф на кралскто семейство. Пред обектива му застават мнгогобройни знаменистости като Дженифър Лопез, Мадона, Катрин Зита Джоунс, Анджелина Джоли и Брад Пит.

Тестино снима едни от най-запомнящите се и любими на всички нас реклами и фотосесии за списания. Такави например са черно-белите постери на Burberry с Кейт Мос, рекламната кампания на Salvatore Ferragamo с Клаудия Шифър.

Едно от най-значимите събития в творчеството на Тестино е заснемането на рекламната сесия на Версаче заедно с Мадона начело. Интересно, е че самата тя предлага на Джани Версаче да ангажират точно този фотограф. Снимките са повече от успешни и името на Марио Тестино става познато и на широката публика. Версаче е изумен от  умението на Тестино да снима дрехи, да ги представя в най-добрата им визия и дори представя кампанията със заглавие Маdonna by Testino.

Творбите на Марио Тестино са представяни многократно в различни галерии и музеи. Те винаги се превръщат в събитие от светски характер и са посещавани от известни личности, повечето от които приятели и модели на фотографа. Той дори посвещава цяла изложба на Лейди Ди през 2005г. Ако беше жива Даяна, щеше да бъде безкрайно щастлива от факта, че именно Марио Тестино е увековечил любовта на сгодените Принц Уилям и Кейт Мидълтън.

Това е накратко животът и творчеството на Марио Тестино или човекът, който „рисува със светлина”.

Автор: Бела Антова