Танц и мода запечатани от фотографа Саймън Люис

Oт 21 юни до 4 юли галерия „Юзина” представя изложбата MEMORIA ON BEAUTY – Fashion and Dance Photography на Саймън Люис, подготвена съвместно с неговия европейски куратор и Арт директор на галерия „Юзина” – Десислава Монева.

Саймън Люис живее в Ню Йорк и работи в областта на портретната, модна и танцова фотография. Завършил е Глобална фотография в Колежа за визуални изкуства, Ню Йорк (SVA), като в момента подготвя няколко изложби за 2012 г., междувременно работейки за Ралф Лорен, „Нокиа”, „Огилви”, Робърт Марк, „Канон”, „Харпърс Базар” Мексико и мн. др.

Проектът MEMORIA ON BEAUTY – Fashion and Dance Photography е част от Месеца на фотографията и се реализира с помощта на Националната Художествена Академия и Академията за фотография. Изложбата отразява културните влияния, които вдъхновяват множество аспекти от живота на Саймън Люис. Работата му е повлияна не само от пътуванията, но и от ориенталските художници като Жан-Леон Жером и Джон Сингър Сарджънт, както и от фотографите от 19 век, Фелис Беато и Барон Раймунд фон Щилфрийд-Ратениц – артисти, които документирайки или възхвалявайки „екзотичните“ култури, са ги показали на света.

“Повече от 150 години този свят става все по-малко място. Осведомеността на хората за културните различия е много по-голяма, и все пак тези познания заплашват запазването и цялостта на отделните традиции… Опазването на традиционните форми на танц, музика, изпълнение, облекло и идентичност е по-важно от всякога.”, споделя във връзка с изложбата фотографът Саймън Люис.

Mагьосникът на обектива е бил в повече от 40 страни. Фотографиите му също са обиколили целия свят, като не спират да очароват посетителите на изложбите със своята непреходност, илюстрирайки човешкото любопитство към непознатото и недокоснатото. Творбите му са израз на човешките състояния, движението на живота и красотата на взаимните преживявания.

Саймън изобразява настроения, влияния, мисли и мечти, съчетани в различни цветове, светлини и вибрации. Всяка фотография притежава свой нов уникален характер и изтънчена чувствителност, разкривайки индивидуалността на автора. Може да усетим откровеността на неговото дълго пътуване към себе-откриването.” отбелязва куратотът на изложбата Десислава Монева.

Снимки: 1. – 2. Танцьори от остров Бали – част от фотографиите на Саймън Люис

Фото: © Саймън Люис