Теди Кочаркова: Вярвам, че дрехата притежава голяма сила!

Най-хубавите дрехи са тези, които са създадени с много любов и желание да носят естетическа красота и настроение. Затова днес решихме да ви представим марката Cherry Blossom, която олицетворява точно това описание. Зад бранда стои една много творческа и емоционална дама –Теодора Кочаркова. Тя е позната на ценителите на българската мода, защото преди години заедно с Цветелина Станоева лансират лейбъла „Shopacholic Therapy”. Сега Теди отново се завръща на модния ринг, но самостоятелно, за да даде живот на нова порция модни творения.

Брандът Cherry Blossom е създаден през пролетта на 2012 година и акцентира върху дамската рокля. Дизайнерката смята, че марката предлага „не само роклята, която харесвате, купувате и обличате. Cherry blossoms е живот, духовно пътешествие, полет извън рамката.”

В Cherry blossoms всичко, което откривате, е докоснато и сътворено от пръстите на творец. Всеки дизайнерски тоалет или аксесоар е правен ръчно – с много любов и със съзнанието да се дари усещане за щастие. Всеки етикет е подписан от самия автор, носейки заряда на твореца. Екипът на Cherry Blossoms вярва в силната индивидуалност на всеки човек, излъчване и значимост. Именно заради това, всяка рокля е уникална, само по една бройка и след като бъде закупена, то не би могло да се сътвори същата такава.

Съвсем скоро “онлайн бутици” на марката ще могат да бъдат открити в Etsy.com, Not justalabel.com и други интересни сайтове. Сега може да се запознаете с творенията на Теодора Кочаркова на блогът на марката – www.cherryblossomshandmadedresses.com и в интернет страницата на марката във Фейсбук.

Вижте какво сподели специално за читателите на emodno.com Теди Кочаркова:

Разкажи ни как се роди идеята за създаването на марката Cherry Blossoms?

Идеята се роди съвсем очаквано през пролетта (любимият ми сезон). Дълго време бях в творческо безвремие – летях, творях, усещах, създавах дрехи, но само за себе си. В един момент се замислих – защо пак да не пробвам да създавам дрехи за другите? Казвам „пак“, защото преди време имах друг лейбъл за авторски дрехи. С моята приятелка Цвети създадохме и разработвахме марката “Shopacholic Therapy”. В един момент решихме, че е време за почивка и така, сега вече творя сама – създадох свой бранд, който разработвам съвсем плавно и меко. Искам нещата да се получават хармонично, светло, смислено, а не „на всяка цена“.

Какво послание носят облеклата, които създаваш?

Някак си, не съм се замисляла за посланието, което ми се ще дрехите да носят. Може би посланията на Свободата, Духовността, Светлината… Обичам индивидуалността в мисленето, обличането, творчеството, естествеността и лекотата в общуването, еднаквите възприятията и докосванията на две души. Харесвам усмихнатите личности, добрите сърца. Може би това послание изпращам подсъзнателно към хората и дано да успявам.

Откъде черпиш творческото вдъхновение за модните си колекции?

Чета, следя, гледам модата, водещите световни блогъри, информирам се. Все пак световната мода се върти около 10 имена на сезон, които поставят основата, върху която да се развихриш и оттам вече добавяш от себе си – индивидуалност, мечтания, творчество.

Много емоционална личност съм – живея в творческия хаос на съзнанието си и там се случват такива взривове на настроения, че на практика живея в различни периоди, животи. Например през пролетта, когато създавах първите творения и се радвах на първите дихания на Cherry Blossoms – исках всичко да бъде в бяло, да има мека светлина, вятър в косите, мечтания, нежни погледи.

В момента, всичко, което творя е черно – платовете са предимно дантела, плюш, кожа – тъмни, тъмни… Гримът на модела Лили, с който работя – и той е тъмен,тъмен, червилото и то – тъмно,тъмно… Снимките предимно са черно-бели. Сега съм на този бряг и тук е нощ… Тъмното, огненото, секси излъчването, женственото обсебване, еротиката, силата – това сега ме е завладяло!

* Cherry Blossoms, колекция есен-зима 2012-2013 година.

Решила ли си каква ще е концепцията за следващата ти колекция?

Разбира се, мисля и за следващите творения – пролетта ще е сребърна, златна и отново в бяло. Oбръщам се пак към светлината, но този път ярката, блестящата. Много е хубаво,че теченията в модата вече са толкова лесно достъпни – и нет пространството е океан от информация за всичко случващо се.

Ти си много темпераментна личност! Неочаквано ли те „връхлитат” креативните идеи?

Ами аз непрекъснато мисля за работата си, за творчеството си. Но, да – някои от най-любимите ми рокли са се раждали съвсем неочаквано.

Защо марката Cherry Blossoms поставя фокус точно върху дамската рокля?

Ами роклите за момчета някак си по-трудно ги мисля (смее се). И сериозно казано – общо-взето се чувствам силна в роклите, най себе си…

Мислиш ли, че една рокля може да бъде олицетворение на женския характер?

О, да, разбира се! Нo моментно изразяване – според желанието и настроението, в което се чувства жената в този миг.

Как би описала перфектната рокля?

За мен перфектната рокля е роклята, която описва всяка извивка на женското тяло – дълга, мека и женствена. Също така, любими са ми дългите, огромни, пищни рокли… В творчеството си имам рокли, които са направени от по 8 – 10 метра плат. Обожавам ги!

Какъв е твоят личен стил?

Цветен. Обожавам шарените и ярки цветове. Харесвам модата, музиката, настроението, течението на края на 80-те и началото на 90-те години и сега съм много доволна, че се завръща и че мога да си се обличам като MC Hammer, без да предизвиквам преобръщане на очи там, където минавам. През деня съм задължително на ниска обувка. Най-вероятно ще ме срещнете с кецове – имам всякакви! Сега съм залепена за леопардовите ми и два чифта с огромни изплезени езици или черни обувки на лека платформа – с плюш и разкошни пискюли. Обличам най-често Oversized панталон или дънки. Вечер предпочитам обувка на висок ток + шик рокля.

* Снимка личен архив/ от The garage starlets

Без кой аксесоар не можеш?

Не съм зависима, но много държа на хубавата чанта и на хубавата обувка – предпочитам да ги има и то в изобилие. Също така обожавам перлите.

Вярваш ли, че дрехите носят душа?

Вярвам,че дрехата притежава сила. Голяма…

Снимки: Теодора Кочаркова

Интервю на Делица Цонева