Предстоящи тенденции и цветове в интериора за 2022

След две доста бурни години интериорните дизайнери вече се обръщат към нюанси и елементи, които да оживят дома и да създадат пространство за вдъхновение. Много експерти по цветовете и декоратори са съгласни, че 2022 г. ще е годината на новото начало, изразено в по-светли и земни тонове в интериора. Устойчивите материали ще са на почит, заедно с естествената светлина в помещенията и ръчно изработените елементи. Практичността на жилищата, в съчетание с естетичните форми, продължава да доминира, особено за кухните и офис пространствата. Разберете още за предстоящите тенденции и цветове в интериора за 2022 г. от интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева.

Кои ще са новите тенденции в интериора през 2022 г.?

През 2021 г. домовете продължават да изпълняват своята хибридна функция на жилищни и работни пространства. Това ще оформя бъдещето на интериорния дизайн и през следващата година. Тогава се очакват повече естествени и устойчиви материали, повече естествена светлина, смесица от ретро и естествени цветове. Тенденцията е, освен стилни, домовете да бъдат и практични. 

Изобилие от естествени материали 

Една добра новина за планетата ни! Отговорното използване на материалите ще е сред тенденциите през 2022 г. На мода ще е ретро текстила и всички материи, произвеждани по щадящ за природата начин. Ръчно изработените мебели, текстил и декорации все по-често ще намират място в дизайна и дори ще се превърнат в негов акцент. 

Лен, памук, вълна ще преобладават сред текстила, дърво и мрамор сред мебелите. Естествените материали ще са все по-предпочитани в интериора, особено за всекидневната. През 2022 г. се очаква „революция“ срещу бързата мода и в интериорния дизайн ще се предпочитат все повече устойчиви материали, които създават успокояваща атмосфера, близка до природата. 

Естествена светлина

Мултифункционалните жилищна пространство с достъп до естествена светлина и добра гледка ще са най-предпочитани през следващата година. Пуснете светлината в дома, в който прекарвате все повече време. Големите прозорци и височките тавани ще ви дават пространството и осветеността, от които се нуждаете. Всъщност това са две неща, които никога не излизат от мода. 

Повече растения

Не става въпрос за изкуствени цветя, а за живи стайни растения. Те ще допълват естествения и светъл интериор. Връзката с природата става все по-осезаема в интериорния дизайн. През 2022 г. очаквайте да видите цели стени с висящи растения или цял кът в дома превърнат в зелена градина. 

Повече винтидж елементи отвсякога

Пазаруването на единствени по рода си находки ще бъде сред хитовите тенденции през новата година. Те добавят неподражаема уникалност на всеки интериор, освен това са по-добрият избор от екологична гледна точка – една тема, която става все по-важна и актуална през последните години. Сега е моментът да извадите всички семейни реликви и да ги направите важен елемент в дома. 

Обособяване на офис пространство 

Импровизираните домашни офиси на кухненската маса или на семейния диван, вече няма да са на мода през 2022 г. Последните две години драстично промениха начина на живот, както и нуждата от офис пространство в дома. Зонирането на помещението е ключово тук, за да могат да се създадат удобни работни пространства. Ергономични столове с атрактивен дизайн, бюра с възможност за съхранение – функционалност и естетика ще се слеят в едно, за да създават удобни и красиви офис пространства в дома. Богато разнообразие от тенденции можете да откриете сред предложенията на vivre.bg. 

Кухнята пораства

Изцяло белите кухни вече излизат от мода. В тях удобно се настаняват живите цветове, които създават настроение за готвене. Индивидуалният почерк в това помещение ще се цени високо през новата година. Каменните, гранитни и мраморни плотове ще са сред тенденциите, заедно с всички естествени материали. Обособяването на кухнята и разделянето ѝ, дори и само визуално, от останалите помещения, ще е приоритетно през 2022 г. Бъдете смели в цветовете и формите, разширете кухнята и я превърнете в един истински кулинарен оазис. 

Кои ще са най-актуалните цветове през 2022 г.?

Цветовете влияят на емоционалното състояние, а през новата година ви очаква повече спокойствие, хармония и връзка с природата в интериора. Освен топли, земни и неутрални тонове сред предстоящите тенденции се открояват ярки и слънчеви цветове, които носят много настроение и светлина.

Сиво-зелен цвят

Този изтънчен цвят внася хармония, тъй като често се среща в природата. Нюансът е достатъчно фин, за да се използва на много места в дома, като например при кухненските шкафове или в антрето. Меките зелени нюанси придават жизненост на пространството и чудесно се комбинира с естествена зеленина. 

Зелен цвят

Зеленото във всички му нюанси ще се настани удобни в интериорния дизайн през новата година, тъй като хората копнеят да внесат нещо от природата в дома си. Най-предпочитаните цветове ще варират от градински чай до по-дълбоки тонове на зеленото. По-топлите нюанси са чудесни за създаване на настроение и прилив на енергия в помещенията. Подходящи са за кухня и трапезария. 

Светло синьо

През 2022 г. светло синьото ще е новото черно. Този нюанс е идеален избор за спалня и свежа основа за кухня или баня. Той внася спокойствието на океана в дома. Синьото не само ще присъства като цвят върху стените, но и в текстила – завивки и шалтета за спалнята, пердета и завеси, килими. Синьото е чудесен фон, на който аксесоарите ви да изпъкнат и заблестят. 

Цитрон

Този прекрасен цвят носи слънцето в себе си. Перфектен е за по-големи и просторни помещения, тъй кат е ярък и смел, освен това ще напълни стаята ви със светлина. Този наситен нюанс на жълтото ще затопли дома ви. Той много прилича на листенцата на слънчоглед, затова с лекота внася свежест и енергия във всяко помещение.

Патладжан

Черното отстъпва място на тъмно лилавото, какъвто е патладжанът. Цветът е подходящ за подова настилка или за акцент върху една от стените в помещението. Този монохромен елемент на дизайна излъчва чувствена изтънченост и се комбинира чудесно с неутрални мебели и текстил.

Топли неутрали тонове

Неутралната палитра внася топлина и уют в дома. Пясъчно бежово и светло сивото са чудесни цветове, в които да боядисате стените вкъщи, а след това да надградите с мебели в почти всеки стил. Топлите неутрални тонове са подходящи за местата за почивка в дома, както и за спалните помещения, тъй като създават спокойна атмосфера. 

Предстоящите тенденции в интериора за 2022 г. са като завръщане към природата, тъй като всички имаме нужда от малко спокойствие, поне у дома. Разбира се, не липсва щипката лудост и индивидуалност, която придава настроение и превръща всяко жилище в необикновено споделено пространство!

Купи декоративна възглавничка 

Купи одеало 

Купи кувертюра